Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден

Света Петка Българска
Снимка: БГНЕС

Днес православната църква чества паметта на св. Параскева Епиватска. Аскетичният ѝ живот и посмъртните ѝ чудеса са описани от св. патриарх Евтимий Търновски. Народът ни я нарича Петка Българска. На нея са посветени много храмове в цялата страна. Имен ден, днес на Петковден, имат близо 24 хил. българи.

Денят е празничен за Габрово, Севлиево и Дряново. Традицията е свързана с мощите на светицата, които през 13 век пренощуват в този край, на път за Търновград.

С надежда за молитвеното ѝ застъпничество и вдъхновени от житието ѝ на ангел в плът, св. Параскева Епиватска е скъпа на християнските сърца и до днес.

"Тя е живяла 11-и век. Подвизавала се край Константинопол, след това в Палестина, после се прибира насам", каза отец Димитър.

Посмъртната слава на светицата е свързана с нетленните ѝ мощи, които са част от историята на Балканите. Народът ни я нарича Петка Българска, а почитта към нея по нашите земи е от времето на цар Иван Асен Втори, отбелязва отец Димитър:

"С вяра и с благоговение той пренесъл мощите на светицата в Търново, в своята столица, в новопостроен храм, който носел нейното име. Почита се и сега в целия православен свят, защото чудесата са многобройни и човек трябва да вярва".

Петковден по стара традиция е времето, в което се организирали сборове и в балканските селища тя е запазена, като в Севлиево, в навечерието на празника, се провежда есенният панаир, а в Дряново предстои. В Габрово на светицата е посветен фестивал на духовната музика.

Празникът днес ще започне със света литургия в храмовете, в Габрово пред параклиса на Света Петка ще бъде отслужен молебен за здраве. Ще се състои традиционният базар в помощ на даровити младежи. Денят ще продължи с концерт, ще се завие Петковденско сгледно хоро, ще бъде открита изложба с фотографии от каменното село "Иглика".

В Севлиево днес предстои да бъдат връчени отличията "Почетен знак" на изявени личности, допринесли за развитието на града.

Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания,  Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени