Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с близо 4% след информации, че Израел няма да атакува ирански петролни обекти

Петролът поевтинява рязко с близо 4% по време на сутрешната търговия във вторник след медийни информации, че Израел ще нанесе удари по ирански военни обекти, а не по ядрени или петролни цели в отговор на ракетните удари на Иран по еврейската държава по-рано този месец.

"Ще взимаме решенията според нашите национали интереси", се казва в изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху от тази сутрин. То беше приложено към статия на Washington Post, в която се твърди, че Нетаняху е казал на администрацията на президента Джо Байдън, че Израел ще удари ирански военни, а не ядрени или петролни цели.

Новината отслабва пазарните страхове относно възможно нарушаване на доставките на суров петрол при евентуален израелски удари по ирански петролни обекти и провокира рязко поевтиняване на черното злато с около 3 долара за барел.

Към 10.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 3,7% към 74,60 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 3,77% към 71,00 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Това са най-ниските ценови нива от близо две седмици, задълбочавайки низходящото движение от понеделник, когато петролните фючърси поевтиняха с около 2%. От началото на седмицата петролът вече поевтинява с близо 5 долара, почти заличавайки поскъпването през предходната седмица, когато инвеститорите бяха загрижени за рисковете за доставките с оглед отговора на Израел на иранския ракетен удар в началото на октомври.

Продължаващият военен конфликт в Близкия изток обаче може да ограничи петрола около текущите нива, въпреки инвеститорските притеснения, свързани с текущото отслабващо търсене на важната енергийна суровина.

Подкрепа за настоящото понижаване на петролните цени оказва и оповестения вчера последен месец доклад на ОПЕК, в който картелът намали прогнозите си за потреблението на петрол през настоящата година, визирайки най-вече слабото търсене от страна на Китай. ОПЕК вече очаква търсенето на петрол от втората по сила световна икономика да нарасне през 2024 г. с 580 хил. барела на ден при предишна оценка за увеличение с 650 хил. барела.

Данни показват, че вносът на суров петрол от Китай, най-големият вносител в света, е намалял с почти 3% на годишна база през първите 9 месеца на настоящата година, воден от засилващо се преминаване към електрически превозни средства и бавния икономически растеж. Това се случва на фона на нарастващия дефлационен натиск в страната, докато планове на властите в Пекин за стимулиране на икономика не успяха да облекчат опасенията относно рисковете от спад на икономическия растежа, като размерът на пакета от стимулиращи мерки все още е неясен.

ОПЕК също така понижи очакванията си глобалното търсене на петрол за 2025 г. , като вече прогнозира то да е повиши с 1,64 млн. барела на ден вместо с 1,74 млн. барела.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна