Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатическа криза между Канада и Индия

Жена с тениска с лика на убития сикхски лидер Хардип Сингх Ниджар на протест пред индийското консулство във Ванкувър, 25 септември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозиционната партия Индийски национален конгрес призова днес премиера Нарендра Моди да даде повече информация на всички политически партии с оглед на влошаващите се отношения с Канада, предаде Ройтерс.

Призивът идва, след като вчера Канада експулсира шестима индийски дипломати, свързвайки ги с убийството на сикхски лидер и предполагайки по-мащабни действия срещу индийски дисиденти в Канада.

Индия отговори с експулсирането на шестима канадски дипломати и обяви, че отзовава посланика си от Канада в противоречие с канадското становище за експулсиране.

Дипломатическият скандал е мащабно влошаване на отношенията между двете страни от Общността на нациите, което започна, след като миналата година канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че има доказателства, свързващи индийски агенти с убийството на сикхския лидер Хардип Сингх Ниджар във Ванкувър.

Индия отрича твърденията на Трюдо и в понеделник също отхвърли решението на Канада да разследва, обвинявайки Трюдо в преследване на "политически дневен ред".

Канадската външна министърка Мелани Жоли заяви, че правителството е поискали Индия да свали дипломатическия имунитет на шестима дипломати, така че канадските разследващи да могат да ги разпитат по твърденията за престъпна дейност.

Но тъй като Индия не е пожелала да сътрудничи, дипломатите са били експулсирани.

"Не искаме дипломатическа конфронтация с Индия…Но няма да стоим тихо, докато агенти на друга държава са свързвани със заплахи, сплашване и дори убийства на канадци".

САЩ също смятат, че индийски агенти са замесени в план за убийството на други сикхски лидер в Ню Йорк миналата година. Заради това индийска правителствена комисия, разследваща осуетения план за убийство ще се срещне с американски официални лица във Вашингтон тази седмица, съобщи вчера Държавният департамент.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна