Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs, Bank of America и Citigroup с по-добри финансови резултати за последното тримесечие

Водещите американки банки Goldman Sachs, Bank of America и Citigroup представиха във вторник по-добри финансови резултати за последното тримесечие.

Goldman Sachs Group Inc. отчете, че нейните нетни приходи за третото тримесечие са се увеличили със 7% на годишна база, достигайки 12,7 млрд. долара през фискалната 2024 г., надвишавайки пазарните очаквания. Доходите на акция с намалена стойност се повишиха с 54% до $8,40 долара за акция през третото тримесечие, а нетната печалба за отчетения период скочи с 45% до 3 млрд. долара.

Акциите на инвестиционната банка се повишиха с над 3% преди старта на търговията на Уолстрийт.

Bank of America Corp. пък обяви, че нейните нетни приходи през третото тримесечие на фискалната 2024 г. са достигнали 6,9 млрд. долара, намалявайки с 12% от 7,8 млрд. долара година по-рано, докато печалбата на акция се е понижила с 10% до 0,81 долара за акция, а приходите са се покачили с 1% до 25,3 млрд. долара. Тези финансови резултати също надвишиха пазарните прогнози.

"Отчетохме солидни резултати от печалбите, предоставяйки по-високи средни заеми и нашето пето поредно тримесечие на последователен среден ръст на депозитите. Нетният лихвен доход се увеличи през второто тримесечие, допълнен от двуцифрен ръст на годишна база в инвестиционното банкиране и таксите за управление на активи, както и приходите от продажбите и търговията продължават да се възползват от нашите инвестиции в бизнеса. Продължаваме да движим компанията напред", отбеляза председателят и главен изпълнителен директор на банката Брайън Мойнихан.

Акциите на банката се повишиха с близо 2% на извънборсовата търговия преди старта на Уолстрийт.

Citigroup пък отчете нараства на приходите за третото тримесечие на фискалната 2024 г. с 1% до 20,3 милиарда долара.

За последните три месеца нетната печалба на банковата група достигна 3,2 млрд. долара или по $1,51 на акция, в сравнение с нетна печалба от 3,5 млрд. долара или по $1,63 на акция за същия период на 2023 г. По-високата цена на кредита увеличи печалбата за тримесечието, частично компенсирана от по-високи приходи и по-ниски разходи.

Главният изпълнителен директор на Citi Джейн Фрейзър коментира, че "услугите постигнаха рекордно тримесечие, движено от ръст на заеми, депозити и активи". "На път сме да изпълним целите си за разходите и приходите за годината и гледаме да затворим 2024 г. с инерция, докато се подготвяме за 2025 г.", заключи той.

След публикуването на доклада, акциите на Citigrop се повишиха с 2% по време на предварителната днешна търговия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна