Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на британската инфлация през септември до 1,7%

Британската годишна инфлация се забави изненадващо силно през септември до 1,7% от 2,2% месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от април 2021 г. насам, което би дало възможност на Английската централна банка да продължи да понижава лихвите преди края на годината.

Това показват данни на официалната статистика на страната ONS, като осреднени пазарни очаквания бяха за по-умерено отслабване на инфлацията до 1,9 на сто.

На месечна база инфлацията през септември остана на нивото от август, когато нарасна с 0,3%, докато очакванията бяха за нейно повишение с 0,1 на сто.

Графика на потребителската инфлация (на годишна база)


Най-голям принос за рязкото отслабване на инфлацията през септември оказаха транспортните цени, които се понижиха на годишна база с 2,2% след техен спад с 1,3% месец по-рано. Цените за жилища и комунални услуги също продължиха да падат (с 1,7% след понижение с 1,6% през август), както и на мебелите и домакинското оборудване (-1% спрямо -1,3%), като в същото време имаше известно забавяне на растежа на цените за отдих и култура (повишение с 3,8% след растеж с 4% месец по-рано) и за ресторанти и хотели (с 4,1% спрямо 4,3% през август). Цените за храните и безалкохолните напитки пък се повишиха с 1,9% след растеж с 1,3% през август.

Данните за септември също така показват, че инфлацията при цените на услугите се забави рязко до 4,9% от 5,6% през август, достигайки най-ниско ниво от май 2022 г.

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храни и енергия, се забави през септември до 3,2% от 3,6% през предходния месец, достигайки най-ниско ниво от септември 2021 г. насам.

Именно тези данни (за инфлацията при услугите и за основната инфлация) се следят от АЦБ като индикатор, даващ по-добра картина на средносрочните инфлационни рискове. Въпреки че основната инфлация на Острова все още е над целевото ниво от 2%, днешните по-ниски от очакваното данни за британската инфлация като цяло са в подкрепа на една по-агресивна политика на АЦБ за понижаване на лихвите ставки.

Междувременно британската статистика отчете и по-голям от очакваното спад на цените на производител, като през септември се понижиха с 0,7% на годишна база след нарастване с 0,3% през август и пазарни очаквания за малко по-умерено понижение с 0,6 на сто. Това е първата производствена дефлация от началото на 2024 г.

След днешните данни пазарните участници увеличиха залозите си за по-бързо намаляване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка.

Инвеститорите вече оценяват на 75% вероятността за още две понижения на основната британската лихва с по 25 базисни пункта всяко до края на годината, след като преди данните за инфлацията тази вероятност се оценяваше на около 50%.

В началото на август АЦБ понижи основната си лихва с 25 базиси пункта до ниво от 5% - първото намаление на британските лихви от 202 г. насам, след което запази лихвата непроменена на заседанието си през септември. Следващото редовното заседание е планирано за 7-и ноември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна