Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Светът се насочва към ера на по-евтина енергия при прехода от петрол и газ

Международна агенция по енергетика (МАЕ или IEA)

Светът се насочва към ера на по-ниски цени на енергията, тъй като енергийният преход оставя след себе си излишъци от петрол и газ, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Глобалното търсене на всички изкопаеми горива ще спре да нараства през това десетилетие, докато доставките на петрол и втечнен природен газ (LNG) се очаква да се покачат, прогнозира МАЕ в своя годишен дългосрочен доклад, цитиран от агенция Блумбърг.

Междувременно продължаващият скок в потреблението на електроенергия, воден от Китай, е на път да се ускори, посочва още МАЕ.

"Светът е готов да навлезе в нов контекст на енергийния пазар през втората половина на това десетилетие, защото основните пазарни баланси за петрола и природния газ се облекчават", посочи изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. "С изключение на големите геополитически конфликти, ще навлезем в период, в който цените ще получат значителен натиск в посока надолу", добави той.

Това ще отбележи повратна точка от първите години на настоящото десетилетие, когато нарастващите разходи за енергия след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. подхраниха брутална инфлационна вълна. Цените вече показаха някои признаци на охлаждане, като фючърсите на суровия петрол поевтиняха с 20% от тазгодишните върхове до около 75 долара за барел въпреки конфликта в Близкия изток.

Използването на електроенергия пък е нараснало два пъти по-бързо от общото търсене на енергия през последното десетилетие и ще се увеличи шест пъти по-бързо през следващите 10 години, водено от потреблението в Китай, посочва базираната в Париж агенцията. Електрическите превозни средства ще представляват 50% от продажбите на нови автомобили в световен мащаб до 2030 г. спрямо 20% в момента, прогнозира още МАЕ.

"В историята на енергетиката сме били свидетели на епохата на въглищата и епохата на петрола – и сега се движим бързо към ерата на електричеството", каза Бирол.

Агенцията повтори мнението си, че търсенето на петрол и газ ще достигне плато през това десетилетие. Независимо от това, доставките на петрол се покачват на фона на нови добиви от страна на САЩ, Бразилия, Канада и Гвиана и има задаваща се "вълна" от проекти за втечнен природен газ.

До 2030 г. е планирано "огромно добавяне" от около 270 милиарда кубически метра нов LNG капацитет, се посочва още в доклада, като се добавя, че дори някои технологии за чиста енергия, като соларните фотоволтаици, ще имат излишък.

Според МАЕ, цените на суровия петрол могат да продължат да се търгуват между 75 и 80 долара за барел, но само ако ОПЕК и нейните съюзници ограничат допълнително производството.

Воден от Саудитска Арабия, форматът ОПЕК +, включващ и нечленки на картела като Русия, вече притежава рекорден свободен капацитет от около 6 милиона барела на ден след поредица от съкращения на производството, ниво, което МАЕ очаква да достигне 8 милиона барела до 2030 г.

"Възходът на електрическата мобилност, воден от Китай, обърква производителите на петрол", се посочва в доклада на МАЕ.

Други в енергийната индустрия, като самият ОПЕК, обаче не са толкова убедени, че изкопаемите горива са изправени пред такъв неизбежен залез, напомня Блумбърг.

Някои големи петролни компании се върнаха към традиционния си бизнес след кратка ориентация към възобновяеми енергийни източници, като миналата седмица BP Plc (Бритиш Петролиум) съобщи, че се отказва от целите си да намали добива на петрол и газ до 2030 г. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs пък прогнозира, че търсенето на петрол ще продължи да нараства до 2034 г.

И докато прогнозите на МАЕ за намаленото търсене на петрол тази година изглеждат все по-оправдани, някои от миналите прогнози на агенцията не се оправдава - като очакванията за свиване на доставките преди десетилетие или прогнозите, че руското производство ще се срине след нахлуването в Украйна.

Тъй като до 2030 г. повече от половината електроенергия в света ще се генерира от източници с ниски емисии, се постига напредък към ограничаване на изменението на климата. Според агенцията, глобалните емисии на въглероден диоксид "се очаква скоро да достигнат връх".

И все пак светът все още не е на път да постигне международните екологични цели, предупреждава МАЕ. До края на века температурите се очаква да се повишат с 2,4 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, вместо ограничението от 1,5 градуса, предвидено в Парижкото споразумение.

Температурите достигнаха рекорди тази година, която беше белязана от екстремни метеорологични условия - от смъртоносна гореща вълна в Индия до опустошителни наводнения в Африка и Европа и горски пожари от Гърция до тропическите гори на Амазонка в Бразилия.

"Междувременно разходите в областта на климата, свързани с бездействия, нарастват с всеки изминал ден, тъй като емисиите се натрупват в атмосферата и екстремното време налага своята собствена непредсказуема цена", се предупреждава в последния доклад на МАЕ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна