Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск защити новия миграционен план на Варшава

Доналд Туск
Снимка: АФП

Полският премиер Доналд Туск заяви днес, че ще защити източната граница на страната си, отхвърляйки критиките, че план за временно прекратяване на приема на молби за убежище нарушава правата на човека, предаде Ройтерс.

Туск ще бъде сред лидерите на ЕС на срещата им в Брюксел утре и вдругиден, на която се очаква блокът да втвърди позицията си спрямо миграцията, а въпросът е все по-чувствителен за правителствата – в частност тези, които се борят с евроскептични и дяснонационалистически настроения.

"Утре и вдругиден в Брюксел ще защитим полската граница и ще използваме всички правни инструменти", каза Туск пред депутати: "Полша не може и няма да бъде безпомощна".

Той се обърна към парламента, след като президента Анджей Дуда използва реч пред законодателите, за да се включи в хора от критики срещу политиката за убежища, одобрена от правителството късно снощи, заявявайки, че тя ще нанесе вреди на беларуските дисиденти, бягащи от репресии.

Полша се превърна в дом на хиляди опозиционни бежанци от източната си съседка, след като беларуският президент Александър Лукашенко спечели избори през 2020 г., за които критиците му заявиха, че са нагласени.

Миграцията изглежда ще изиграе ключова роля на президентските избори през 2025 г. в Полша, която се бори с мигрантска криза на границата си в Беларус през 2011 г.

Варшава и ЕС заявяват, че Беларус и съюзникът ѝ Русия са създали тази ситуация, изпращайки хора от Близкия изток и Африка към границата. Москва и Минск отричат това.

Туск заяви, че критиките на Дуда за плана за предоставяне на убежище са "глупави", тъй като той е срещу мигранти, изпращани умишлено от беларуските власти.

"Няма нито един случай беларуски опозиционер да е преминал полската граница в групите, организирани от Лукашенко", настоя той.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна