Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка отново запази основната си лихва на ниво от 50%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Турция запази очаквано основния си лихвен процент на ниво от 50% на седмо поредно заседание, но предупреди, че последните данни са увеличили несигурността по отношение на инфлацията. Това сякаш е знак, че няма да се оправдаят очакванията за по-скорошно начало на цикъл на понижаване на лихвите през следващите месеци.

За последно банката повиши лихвените проценти през март с цели 500 базисни пункта, позовавайки се на влошаване на перспективите за инфлация, но от тогава насам остави лихвите непроменени на ниво от 50%, обещавайки да затегне допълнително паричната си политика (да повиши лихвите), ако перспективите за инфлацията се влошат.

Графика на основната лихва на Турската централна банка


"През септември основната тенденция на инфлация отчете леко повишение. Индикаторите за третото тримесечие показват, че вътрешното търсене продължава да се забавя, доближавайки дезинфлационните нива. Докато инфлацията на основните стоки остава ниска, се очаква подобрение в инфлацията на услугите да настъпи през последното тримесечие. Въпреки това, несигурността по отношение на темпа на подобрение в инфлацията се е увеличила в светлината на постъпващите данни. Инфлационните очаквания и поведението на цените продължават да представляват риск за процеса на дезинфлация", заяви след края на заседанието Комитетът за парична политика на централната банка.

През септември годишната инфлация в Турция се понижи до 49,38% от 51,97% през август. Това беше първото ѝ понижение под основния лихвен процент от настоящия цикъл на вдигане на лихвите и най-ниски ниво от юли 2023 г. Но очакванията бяха за по-сериозно забавяне на инфлацията към 48,3%. В същото време инфлацията на месечна база се ускори леко през септември до 2,97% от 2,47% през август.

Банката подчерта, че ще продължи да обръща голямо внимание на инфлацията и посочи, че всички бъдещи решения за паричната политика ще се основават на входящите данни.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна