Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският петрол Уралс поевтиня малко под западния ценови таван от 60 долара за барел

Снимка: Алами/Ройтерс

Цените на руския петрол Уралс бяха под нивото на западните санкции от 60 долара за барел във вторник и сряда след спада на световните цени на петрола, показват изчисления на агенция Ройтерс.

Цените на Уралс в руските пристанища останаха над 60 долара за барел почти през цялото време от началото на 2024 г., въпреки краткото отслабване под това ниво през юни и през септември, показват данните на LSEG, цитирани от агенцията.

Спадът на световните петролни цени през последните дни обаче доведе до прогнози за натоварването на петрол Уралс от балтийските пристанища в сряда на цена от 59,95 долара за барел на база FOB, сочат изчисленията на Ройтерс от четвъртък.

Те също така показват, че петролните товари на Уралс, товарени от Новоросийск в Черно море, са оценени на 59,35 долара за барел.

Петролът Брент, който се счита за международен референтен бенчмарк, се задържа близо до двуседмично дъно около 74 долара за барел, след като поевтиня с около 7% през предходните няколко дни поради прогнози за по-слаб растеж на търсенето на петрол и намалените опасения, че конфликтите в Близкия изток ще доведе до нарушаване на доставките.

САЩ и другите страни от Групата на седемте (Г-7), както и Австралия наложиха горната граница за руския петрол от 60 долара за барел през миналата година, за да се опитат да намалят приходите на Русия от износ на важната енергийна суровина по море като част от санкциите, предизвикани от война на Москва в Украйна.

Съгласно условията на тавана, купувачите могат да използват западни услуги като доставка и застраховка само когато руският суров петрол се търгува под 60 долара за барел, напомня Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна