Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън призова: Западът да продължи да подкрепя Украйна срещу инвазията на Русия

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън призова от Берлин Запада да продължи да подкрепя Украйна срещу пълномащабната инвазия на Русия. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че НАТО трябва да продължи да подкрепя Украйна срещу руската инвазия, но не трябва да влиза пряко в конфликта. 

Британският премиер Киър Стармър и френският президент Еманюел Макрон се присъединиха към Байдън и Шолц в петък следобед за разговори, фокусирани главно върху това как да се сложи край на боевете в Украйна, докато руските сили напредват на изток.

"Обсъдихме как да ускорим нашата подкрепа за Украйна.  Така че, когато Украйна навлиза в трудна зима, е важно да кажем, че сме с нея", каза Стармър пред репортери след разговорите.

Лидерите също така обсъдиха необходимостта от прекратяване на огъня в Газа, освобождаването на всички израелски заложници и незабавен достъп за хуманитарна помощ до палестинския анклав, каза той.

"Светът няма да толерира повече извинения за хуманитарната помощ", каза той.

В Берлин американският президент Джо Байдън осъди жестоката агресия на руския президент Владимир Путин срещу Украйна и заяви, че "НАТО остава силна и по-обединена от всякога". Той добави:

"Навлизаме в една много трудна зима. Не можем да се отпускаме".

Байдън говори пред репортери, преди да проведе разговори по-рано днес при закрити врата с германския канцлер  по време на последното си еднодневно пътуване като президент до Берлин, за да обсъдят въпроси, вариращи от Украйна до разширяващия се конфликт в Близкия изток.

В разговор с репортери Шолц заяви:

"Подкрепяме Украйна възможно най-мощно и в същото време правим всичко възможно НАТО да не стане участник във войната, за да не се превърне тя в още по-голяма катастрофа". 

Пътуването на Байдън се осъществява само две седмици и половина преди президентския вот в САЩ, където бившият президент Доналд Тръмп се стреми да бъде преизбран в надпревара срещу вицепрезидента Камала Харис.

Тръмп вече обяви, че би бил по-несклонен от Байдън да продължи да подкрепя Украйна, което може да лиши Киев от най-големия му военен и финансов поддръжник, припомня Ройтерс. 

Съединените щати очакват да поемат допълнителни ангажименти за Украйна на срещата на поддръжниците на Киев в Рамщайн, която беше пренасрочена за следващия месец, заяви в Берлин говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Вашингтон все още разглежда "плана за победа", представен от украинския президент Володимир Зеленски във войната на страната му с Русия, каза Кърби преди срещата на Байдън с лидерите на водещите европейски съюзници в Берлин. 

По-рано днес Байдън се срещна и с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. В прессъобщение на Белия дом беше съобщено, че американският президент е координирал подкрепата си за Украйна и деескалацията на конфликта в Близкия изток с германския си колега в Берлин. 

Байдън получи и най-високия германски орден за заслуги от Франк-Валтер Щайнмайер, връчван за специални постижения. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна