Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се изселват от Купянск и близките села

Купянск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди жители на украинския град Купянск и близките села се изселват заради руската заплаха. 

Властите обявиха началото на евакуацията по-рано тази седмица с обяснението, че не са в състояние да поправят електро- и водоснабдяването под постоянния обстрел. Но местни жители обясниха пред Ройтерс, че не прекъсването на тока и водата ги кара да напуснат домовете си, а страхът от руските бомбардировки:

"У нас падат много управляеми бомби. Бомба повреди апартамента ми наскоро. Балконът и всички прозорци бяха потрошени. Дроновое летят постоянно. Когато се случи ужасът у дома, отидох при родителите ми и им казах - или ще се евакуираме, или всички ще ни убият тук", разказва жителка на Купянск.

Купянск е стратегически важен транспортен възел в източния край на обширната Харковска област, на стотина километра от областния център. Украинците го отвоюваха през септември 2022 година и оттогава го отбраняват от руските атаки. Днес на места войските на Москва са само на 4 километра.

Управителят на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че на изселване подлежат около 10 хиляди души.

"Провеждаме задължителна евакуация на цялото гражданско население от четирите общини. Към момента приоритетът е да изведем всички хора от левия бряг на река Оскол. По план това са 4000 души". 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна