Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО се ангажира да разработи нови общи стандарти за военното оборудване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО се ангажира да разработи нови общи стандарти за военното оборудване, за да го направи по съвместимо между държавите членки, като по този начин ще реши проблем, който е от десетилетия.

Общите стандарти ще позволят на армиите на 32-те страни от НАТО да работят по добре заедно чрез установяване на общи правила за процедурите и оборудването, включително артилерия, боеприпаси и самолети.

"Стандартите са от решаващо значение за способността ни да воюваме заедно, а по-стабилните стандарти ще помогнат за намаляването на разходите за отбрана", заяви ръководителят на НАТО Марк Рюте след двудневни срещи с министрите на отбраната на Алианса в Брюксел.

Въпросът е в дневния ред на НАТО още от основаването му преди 75 години, но придоби по-голяма актуалност след началото на войната на Русия в Украйна през 2022 г.

НАТО първо ще се съсредоточи върху боеприпасите, които са най-необходими за спечелването на войни, което означава трудна задача за координиране с отбранителната индустрия. Страните от НАТО също така ще възложат на Рюте да изготви до февруари предложения за модернизиране на целия процес на стандартизация на НАТО.

В момента Алиансът разполага с около 2000 стандарта, някои от които се отнасят до процедури, като, например, как да се управлява танк без риск от инциденти.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна