Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на плевенски села на протест заради безводието

Снимка: Пламен Христов

Жители  на плевенското село Долни Луковит блокираха за около половин час по обед пътя Искър - Кнежа, при разклона за Долни Луковит. Те, заедно с жителите на още три села, протестираха заради липсата на вода.

Организаторът на протеста Галин Нинчев поясни, че проблемът с водоснабдяването в Долни Луковит, където живят 2000 души, е от година и половина: 

"Жалби, молби до ВиК, до общини, имахме срещи с началника на ВиК без никакъв резултат. Няма вече кой да търпи толкова много. Има къщи, които нямат вода от три месеца. Това не е нормално. В 21-ви век живеем".

Кметътна Долни Луковит Десислав Атанасов каза, че едно от решенията на проблема е изграждане на алтернативен водопровод от друг кладенец, който има в селото: 

"Ние разбираме, че е намален дебитът на водата и искаме да се подсигурят три дни в седмицата".

Протестиращите казаха, че ще настояват за оставката на директора на дружеството ВиК-Плевен Климент Тодоров, ако проблемът с водоснабдяването не бъде решен.

"Нямаме ли конкретен отговор за решението на проблема, протестите ще бъдат всяка събота".

В позиция до медиите от дружеството ВиК-Плевен поясняват, че подготвят проект за изграждане на нов алтернативен водопровод. 

От там обаче посочват, че проблемът с водоснабдяването в Долни Луковит се е задълбочил заради некачествено изпълнение на проекта за воден цикъл на община Искър. Кметът на Искър Иван Йолов каза, че това е прехвърляне на отговорност.

Снимки: Пламен Христов

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна