Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Университетска болница „Александровска“
Снимка: Ани Петрова

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията ще започне от понеделник  и ще продължи до 15 ноември.

Скринингът включва няколко кръвни и апаратни изследвания за оценка на сърдечен, бъбречен и очен риск, вследствие на захарния диабет. Насочен е към хората с поставена диагноза диабет тип 2.

Не се изисква направление от лекар, но е необходимо предварително записване през онлайн платформата на Института за здравно образование.

Препоръчително е хората да не са приемали храна 4 часа преди изследванията. Очният преглед налага разширяване на зениците, което се извършва с капки. Процедурата е безболезнена, но предизвиква дискомфорт и зрителни смущения в продължение на няколко часа, затова се препоръчва хората да носят слънчеви очила и по възможност да бъдат с придружител при напускането на клиниката.

Резултатите от изследванията се получават на електронна поща. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар снижава риска от развитие на диабетна ретинопатия с близо 80 процента.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна