Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко от 3% са платените глоби от чуждестранни водачи, извършили нарушения в Русенска област

Снимка: МВР

По-малко от 3% са платените глоби от чуждестранни водачи, извършили нарушения на Закона за движение по пътищата в Русенска област, а заради пропуски в нормативните актове други 5000 са останали безнаказани.

От началото на годината до момента само на територията на Русенска област са издадени 5205 електронни фиша на водачи, които нямат постоянен адрес в страната, т.е. чужденци. От тях са връчени едва 340, а платените са още по-малко - само 179. Тези данни бяха представени от главен инспектор Николай Ненков, ръководител на пътните полицаи в Русе, който допълни:

"В задълженията на пътна полиция влиза да бъде установено нарушението и то да бъде насочено към съответния нарушител. Събирането на глобите е друг процес, за който аз не мога да нося отговорност. Процесът по налагането на глобите е по-бавен, тъй като се налага превод и, съответно, ние се ръководим от сроковете, които са определени".

Статистиката сочи, че средно на ден 17 чуждестранни шофьори нарушават правилата за движение само в Русенска област като превишават скоростта, отнемат предимство или не осигуряват необходимата дистанция. Най-висок е броят на нарушителите от Румъния, но поради липса на адекватно законодателство в България, те безпроблемно се прибират в родината си и не носят никаква отговорност за поведението си по българските пътища.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна