Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаска поетеса с престижна награда в Хърватия

Наталия Недялкова

Бургаската поетеса Наталия Недялкова бе удостоена с престижна литературна награда в Хърватия. Тя спечели отличието "Горан Буйич" в категорията за чуждестранни писатели-журналисти. Новината бе съобщена от хърватски медии, които обявиха резултатите от 10-то юбилейно издание на конкурса, който се провежда в Задар и е посветен на известния хърватски писател и журналист Горан Буйич. 

Наградите в различни категории се присъждат въз основа на цялостното творчество и дейност на номинираните автори. Наградите са определени от компетентното жури в състав: Никола Шимич Тонин, Жаклина Кутия, д-р Ерни Гиганте Дешкович, Анте Грегов Юрин, проф. Драган Глигора, академик Васил Тоциновски, Давор Яшек, Жарко Миленич, Никица Симич, Мичо Марич, Миленко Милко Дуела, Игор Маструко, Горан Мърнявац, д-р Патрик Левачич, Велимир Жиго, д-р Денис Брукета, Ивана Кутия, Андрея Малта. 

Това коментира Никола Шимич Тонин, поет и председател на Хърватското литературно дружество - Задар, който е и организатор на церемонията по награждаването. Самата тя ще се състои на 28 ноември, рождения ден на Горан Буйич.

В различни категории на конкурса тазгодишните лауреати са Наталия Недялкова (България), македонският писател Зоран Пейковски, Карла Неферанович (Хърватия, в категория млад автор), Родолюб Чорич (Черна гора – награда "Донат" за цялостно творчество), Юлиана Матанович и Павло Павличич - "Донат" за културен принос, както и КУД "Задарски танц".

Тази година това е втората международна награда за Наталия Недялкова, която е член на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България и Бургаска писателска общност. През август тази година тя бе удостоена с литературна награда "Златен пръстен" в Република Северна Македония. 

По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна