Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализирани прогнози на Международния валутен фонд:

Инфлацията в България ще продължи да се забавя, но и ръстът на икономиката ще е по-нисък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инфлацията ще продължи да се забавя в България, но и икономическият растеж ще е по-нисък от прогнозите през лятото, става ясно от актуализираните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) в рамките на годишните срещи със Световната банка. 

Като цяло световната икономика ще отбележи ръст от 3,2% тази и следващата година. Ръстът за догодина е ревизиран надолу. 

Българската икономика ще нарасне с 2,3 на сто през настоящата година, а догодина с 2,5 %. Прогнозите за растежа на БВП са коригирани надолу спрямо априлския доклад, когато фондът очакваше експанзия от 2,7% през тази и през следващата година.

Базираният във Вашингтон международен кредитор продължава да очаква осреднен годишен растеж на българската икономика от 2,6% към 2029 г.

Инфлацията ще продължи да се забавя, прогнозират от Международния валутен фонд - от 2,8% през тази до 2,6% през 2025 г.

МВФ очаква нивото на безработица в нашата страна също да отбележи леко намаление - от 4,4% през миналата година до 4,3% през тази и до 4,2% през следващата година.

Леко занижени, макар и с 0,1 процентен пункт, са и тазгодишните прогнози за брутния вътрешен продукт в еврозоната. Докато през лятото от Международния валутен фонд очакваха растеж от 0,9%, сега прогнозата е за 0,8%. За догодина също има ревизия надолу – от 1,5% през юли, сега от Фонда предвиждат 1,2% растеж на валутния съюз, като най-голямата икономика в него – тази на Германия, ще стагнира.

По-добри са прогнозите за Съединените щати, където очакването е за ръст от 2,8% тази и 2,2% догодина.

Китай няма да може да изпълни целта си от 5% растеж през 2024 година, смятат икономистите от МВФ. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна