Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хипермаркет в Дупница e глобен с 10 хиляди лева

Снимка: pixabay

Административен съд - Кюстендил потвърди решение на районня съд в Дупница за наложена глоба от 10 хил. лева за хипермаркет заради нелоялно прилагани цени на редица стоки. Обектът  на една от големите търговски вериги в страната бил проверен от екип на Комисията за защита на потребителите през февруари миналата година, когато са установени нарушенията.

От веригата са обжалвали.

Експертите от “Контрол на пазара“ проверили произволно избрани продукти от промоционалната брошура на магазина - свински котлет, кисело мляко, бисквити, прах за пране и др. Проверяващите установили, че някои от тях се продават на по-високи цени в сравнение с периода преди обявената промоционална акция, с поставен надпис - “Само“.

Например - свински котлет, който се търгувал с 0,20 лв./кг по-скъпо от редовната цена. При марка кисело мляко разликата била 0,10 лв. за кофичка.

Според проверяващите търговецът е проявил недобросъвестност по отношение на средния потребител, която е в състояние да промени съществено икономическото поведение на този потребител, към когото е насочена. Първоначално наложената глоба била 25 000 лева, но Районният съд в Дупница е намалил санкцията на 10 000 лева, след като нарушението е първо за търговската верига.

Пак в Дупница миналата година беше наложена глоба от 25 000 лева на известна търговска верига от Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница.

Нарушението беше установено от екип проверяващи, които закупили пиците в хипермаркет в Дупница. Проверяващите установили, че всички подобни продукти от съответната марка били с обявена по-ниска цена от тази, на която се маркират на каса. Пиците са били на цена от 8.99 лв. за период от 7 дни, като преди това артикулите във всичките им разновидности са се предлагали на по-ниска цена от 8.49 лв. за брой, но поради технически причини етикетите не са били сменени своевременно от персонала.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна