Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старт на стратегически диалог за партньорство между Кипър и САЩ

Снимка: Pixabay

Кипър и САЩ започнаха стратегически диалог за партньорство. Вчера в Никозия се проведе първата среща на високо равнище, беше приета декларация.

Стратегическият диалог отразява решимостта на Кипър и САЩ съвместно да укрепват двустранната и регионалната сигурност, да насърчават икономическите иновации и да подкрепят зачитането на международното право, се отбелязва в общата декларация.

Кипър е надежден стратегически партньор на САЩ в Източното Средиземноморие и Близкия изток и отправна точка за хуманитарните инициативи в региона, подчерта кипърският външен министър Константинос Комбос.

В рамките на новия контактен механизъм двете страни се договориха да засилят сътрудничеството си в областта на сигурността, образованието, инвестициите и технологиите.

Сред обсъдените ключови теми бяха и борбата срещу прането на пари, сътрудничеството между кипърската полиция и ФБР срещу незаконното финансиране и избягването на международни санкции, премахването на визите за САЩ за кипърските граждани.

Двете страни ще разширят и дейностите за обучение срещу киберпрестъпност и тероризъм чрез изградения с финансовата помощ на САЩ в Ларнака Център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност /CYCLOPS/.

Близо 240 представители на правителства, бизнес лидери и медии от 14 държави участват в откриващата се днес двудневна Първа Евразийска икономическа конференция на Американските търговски камари в Истанбул. Сред организаторите е Американската камара в България. Организаторите се надяват да задълбочат бизнес отношенията в регион, простиращ се от Гърция до Грузия, между Украйна и Узбекистан, обединявайки 11 държави. Друга цел на конференцията е да укрепи връзките между Съединените щати и Югоизточна Европа, Кавказ и Централна Азия. Акцент в програмата е и възстановяването на Украйна.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна