Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учение за спасяване на пострадали при авиопроизшествие във водите на Дунав

Анелия Маринова, директор на Гражданска въздухоплавателна администрация
Снимка: БТА

Два военни хеликоптера, екипи на полицията и на пожарната служба ще се включат в тренировъчно учение за търсене и спасяване на пострадали при авиационно произшествие във водите на река Дунав. То ще се проведе днес, в местността Стълпище, близо до Русе.

В района на 516 км от поречието на Дунав днес ще се проведе едно от най-мащабните учения - "SAREX-24", при което ще се извърши симулация на търсене и спасяване на пострадали при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него по бреговата ивица на реката. По време на учението се предвижда участието на катери на Гранична полиция, както и на два военни хеликоптера.

Учението е организирано съвместно от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерство на транспорта и съобщенията и Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи.

Предварително са разработени както сценарий, с който са запознати всички участници, така и алгоритъм за действията им.

"Ще има летателно средство в Дунава, да. Тази година идеята е да видим как действа системата при авиопроизшествия на вода", каза Анелия Маринова, директор на Гражданската въздухоплавателна администрация.

Практическата част ще започне в 9:30 ч и ще продължи до 12:00 ч и това ще е причината движението в района ще бъде контролирано от екипи на полицията. В този период ще са забранени и всякакъв вид квадракоптери за въздушно заснемане.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна