Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва предизборната кампания

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Официалната предизборна кампания за парламентарните избори в неделя приключва днес.

Утре е  Ден за размисъл. Политическата агитация и оповестяването на социологически проучвания за нагласите на избирателите ще бъдат забранени включително до края на гласуването в 20 часа в изборния ден - неделя.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви, че инсталирането на софтуера за гласуване приключва и днес се очаква от склада за съхранение да потеглят първите машини - след като Комисията даде разрешение:

"Първите машини, които ще тръгнат наобед, са за най-далечните места в страната. Най-късно ще тръгнат, в събота сутринта, машините за София, които ще бъдат разположени в събота в Секционните избирателни комисии. Не са предвидени резервни машини, тоест, ако машината, определена за конкретна секция, по някаква причина не работи, се преустановява машинното гласуване и се преминава на гласуване с хартиени бюлетини. В изборния ден машини не се заменят". 

От министерството на външните работи информират,  че също до днес ще пристигнат последните пратки с бюлетини и книжа, които вече пътуват с куриери като дипломатическа поща до по-далечните дестинации с въздушен транспорт - Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Исландия, Норвегия, ОАЕ, Алжир, Грузия, Русия и Китай, както и до някои държави на Балканите, само че с автомобилен транспорт . 

719 са секциите в 57 страни, в които сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на вот на  27 октомври.

На сайта на министепрството е налична карта на избирателните секции извън страната, която дава допълнителна информация.

От МВР отчетоха, че общо при операциите срещу нарушаването на изборното законодателство са задържани над 50 души.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна