Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговарящи от САЩ и Израел са в Доха, за да подновят преговорите за Газа

Доха, Катар
Снимка: Мира Стефанова

Американски и израелски преговарящи ще се съберат в Доха, в опит да бъдат подновени преговорите за споразумение за прекратяване на огъня в Газа, което също ще доведе до освобождаване на заложниците в палестинския анклав. Междувременно екип на "Хамас" е разговарял в Кайро с египетски служители.

Директорът на израелското разузнаване МОСАД Давид Барнеа заминава за столицата на Катар Доха в неделя, за да се опита да поднови преговорите и да се срещне с директора на ЦРУ Уилям Бърнс и министър-председателя на Катар. След смъртта на Яхия Синуар - лидер на терористичната организация - Вашингтон изрази надежда, че е дошъл моментът за примирие. А американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви по време на обиколката си в Близкия изток, че Съединените щати отпускат допълнителни 135 милиона долара хуманитарна помощ за живеещите в ивицата Газа.

Египетска делегация по сигурността се срещна с лидери на Хамас в Кайро. Високопоставеният представител на палестинското движение Осама Хамдан заяви пред медиите, че няма промяна в позицията на групировката. „Заложниците, държани от съпротивата, ще се върнат само ако спре агресията и израелските сили се оттеглят напълно“, каза Хамдан.

Междувременно командващият израелските въоръжени сили заяви снощи, че войната в Ливан срещу "Хизбула" има вероятност "рязко да приключи". Генерал Херци Халеви не уточни какво точно има предвид, но отбеляза, че висшето ръководство на проиранската групировка е унищожено.

Късно снощи израелските сили нанесоха няколко удара по южното предградие на Бейрут, което е бастион на ливанското шиитско движение "Хизбула". По-рано израелската армия отправи призив за евакуация към жителите на четири района.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна