Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Цветков:

Нападения срещу водачи на такси да се третират както срещу лекари и полицаи

Снимка: Ани Петрова

С искане за справедливи присъди за извършителите на въоръжен грабеж и опит за убийство на техния колега Апостол Вълчев от Ямбол, таксиметрови шофьори излизат на протест преди обед в София, Ямбол, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Враца.

Делото за нападението над таксиметровия шофьор ще се гледа днес във Върховният касационен съд.

Недоволството на таксиметровите шофьори е породено от забавянето на съдебния процес и липсата на справедливо наказание за нападателите.

  • На 11.12.2017 г. непълнолетният тогава Костадин Стоянов и 18-годишният Симеон Димитров прострелват тежко с незаконно оръжие таксиметровия шофьор от Ямбол Апостол Вълчев в предумишлен опит за убийство с цел грабеж. След курс с таксито двамата стрелят по шофьора в гръб без предупреждение. Въоръжени са с нож, газов пистолет и преработена на огнестрелна въздушна пушка с куршум 22-ри калибър с разпробит връх. Незаконният боеприпас се пръска в тялото на Апостол, като засяга белия му дроб, спуква диафрагмата му, минава на милиметър от аортата, а парче от него засяда в миокарда и не може да бъде извадено. Апостол по чудо оцелява благодарение на множество операции, но много от органите му са увредени.

"Случаят е нападение на работното място. Настояваме такива казуси да се възприемат и третират както нападение над лекари и полицаи. Очакваме максимално възможните присъди", коментира пред БНР-Радио София Красимир Цветков, председател на таксиметровия синдикат.

Той уточни, че досега са водили разговори с различни институции, но досега няма никакви реални действия. Цветков съобщи, че преди минути са получили предложение за дигитално приложение с паник бутон.

"То ще позволява директна връзка между нас. Когато го активираме, всички колеги в близост ще знаят, че има проблем. До дни ще започнем да го внедряваме."

Чуйте разговора на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна