Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново на места има с проблеми с машинното гласуване

Снимка: Ани Петрова

Машини, които не разпечатват бюлетини или ги разпечатват непълни, както и липса на връзка с четеца на карти, са основните проблеми с машинното гласуване, за които районните избирателни комисии са докладвали пред Централната избирателна комисия.

По време на заседание на комисията беше представена информация за преустановено машинно гласуване в отделни секции, която е била подадена от районните комисии във Враца, Седемнадесети Пловдивски район, Стара Загора, Русе.

От чужбина са постъпили сигнали за проблеми с машини в секции в Турция. Сред тях са разместена хартиена ролка и повреда в електрозахранването. Проблемите са отстранени и машинното гласуване в Турция продължава, съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Изборният ден в София започна отново на места с проблеми с машинното гласуване. Машини изваждат неотпечатани бюлетини или бюлетини с нарушена цялост, съобщи председателят на 23 РИК в столицата в столицата Полина Витанова:

"Засега има напълно преустановено машинно гласуване само в една секция в район "Панчарево" в Лозен. Съставен е протокол, не зная каква е причината. От вчера има една машина в район "Витоша", която не е успял да стартира и още от вчера е съставен протокол, така че и там няма да се осъществява машинно гласуване. При проблеми с машините, избиратели продължават да гласуват с хартиени бюлетини".

Съобщава се за сериозни проблеми с гласуването на машина в над 20 секции в област Хасково. Една от тях е в Хасково и няколко в Димитровград. В над 20 секции устройствата дефектират - пускат празни бюлетини, смачкани разписки или въобще не отпечатват такива. Проблемът е с хартията, обясниха от РИК-Хасково. В три секции вече е преустановено изцяло машинното гласуване и се минава само на хартия. Това са секция 79 в Хасково и 26 и 23 в Димитровград. Очаква се след преценка на техници и на други места да се преустанови машинния вот. От Районната избирателна комисия в Хасково вече са препоръчали на избирателите да упражнят вота си с хартия.

Няколко машини във Варна са разпечатали празни разписки, или въобще не са извадили разписки. като там гласоподавателите са преминали към гласуване на хартия.

Над 20 сигнала за дефектирали машини са постъпили и в Районната избирателна комисия Стара Загора.

Камелия Нейкова от ЦИК посочи, че две машини в Турция не са отпечатвали бюлетини, проблемът вече е отстранен.

С ниска избирателна активност и единични проблеми с машините за гласуване преминава до този час изборният ден в Русенска област. В пет от секциите на областта машините за гласуване дадоха дефект, но избирателите имаха възможност да заявят своя избор с хартиени бюлетини.

В осма секция в град Кнежа с решение на РИК се гласува само с хартиени бюлетини.

За половин час е било спряно гласуването с машини и в 37-ма секция в Плевен.

Проблеми с 4 машини гласуване са установени в началото на изборния ден във Видинско. Две устройства са имали проблем с отпечатването на началните отчети, а други две - с издаването на разписки. Техници са се заели да ги оправят.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна