Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Стойчо Стойчев:

Партньори за бъдещо управление ще се търсят в по-малките парламентарни партии

Стойчо Стойчев
Снимка: Савина Спасова

Досега не сме имали 9 партии в Народното събрание, това ще бъде най-голямата парламентарна фрагментация, коментира пред Радио София политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

"Това не е изненадващо, предвид, че се очакваше между 6 и 8 партии, потенциално 9 да влязат в парламента. Тази фрагментация не е феноменална, макар че досега не е имало такава в българския парламент", каза доц. Стойчев.

По думите му, партньори за бъдещо управление ще се търсят в по-малките парламентарни партии като ИТН, "Величие" и "МЕЧ".

"ДПС-Ново начало" и "Алианс за права и свободи - АПС", според доц. д-р Стойчо Стойчев, не биха били желан партиен партньор.

"Първо - имат свои си проблеми за решаване и второ – по отношение на останалите партньори в парламента и двете са, да кажем, токсични. Едната, може би е определяна като по-токсична от другата, но и двете, ако са допустим партньор, той е допустим по необходимост, а не поради някакво желание или поради автентичен ентусиазъм за съвместна работа", посочи доц. Стойчев.

Според него песимизмът на гражданите за съставяне на устойчиво управление идва от прекалено фрагментираният парламент. Това обаче не означава, че няма да бъде създадено устойчиво управление, изтъкна политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна