Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила във Велико Търново

Десислава Йонкова - председател РИК-Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

В област Велико Търново ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 27% от гласовете. Втори са "Възраждане" със 17 %, а на трето място е "ДПС-Ново начало",  при 100 % обработени резултати.

35,38% е окончателната избирателна активност във Великотърновска област, което е с 4 на сто повече от парламентарния вот през юни. Пробивът сега е на "ДПС-Ново начало" с 11% подкрепа, а "Алиансът за права и свободи" получава малко над 2% от гласовете. Четвърта политическа сила е ПП-ДБ и много близко до тях е коалицията на БСП. Над 4 % в региона получават още ИТН , "Величие" и "Меч".

Имало е проблеми с машинните бюлетини, защото избирателите са пускали в кутията дефектни бюлетини, разчитайки, че вотът им се пази в машината, а тя е само средство за отпечатване, коментира за БНР Десислава Йонкова, председател на Районната избирателна комисия:

"Хората масово счетат, че машината смята техните гласове. Самите протоколи са приемани с от една до три такива празни бюлетини. Като има и по 15 протокола за такива дефектирали бюлетини".



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна