Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Щерев се прощава с публиката: Последен концерт и поглед назад

Митко Щерев
Снимка: Ани Петрова

Наскоро българската музикална сцена бе изправена пред новината, че обичаният композитор Митко Щерев ще се оттегли от сценичните си изяви. Окончателното сбогуване ще се състои на 28 октомври в зала 1 на НДК, по време на заключителния концерт "Обич и песен".

По думите на Щерев, неговото реално оттегляне от сцената е настъпило още през август, но членовете на легендарната група "Диана Експрес" продължават своите участия, поддържайки живо наследството на българската рок и поп музика. В специално интервю за рубриката "Културен отпечатък" в предаването Terra Култура, Митко Щерев споделя своите мисли за музиката и живота.

"Тази вечер ще изляза и ще кажа няколко думи, че това ми е последният концерт", заявява композиторът. Той споделя, че през изминалата година е започнал да усеща физически промени, които го подтикват да направи тази самопреценка. "От 1 януари до 1 юли постоянно се спъвах и падах", казва Щерев, признавайки, че по негова преценка, вече няма същата координация.

В разговора се докосва и до дълбокия въпрос за произхода на музикалния талант. "Знам, че ще прозвучи странно, но отговорът е – да, музиката идва от Бог", откровен е композиторът. Роден в скромно семейство, той признава, че често си задава въпроса "Кой съм аз?" и как така е успял да създаде музика, която остава в сърцата на поколения българи.

"Много хора имат талант, но много от тях остават незабелязани", размишлява Щерев. Той споделя убеждението си, че освен таланта, съдбата го е водила и му е показвала пътя. "На една доста зряла възраст започнах да осъзнавам, че не само ми е даден талант, но и че пътят ми е показан от Бог."

Любопитно е, че Щерев не обича да слуша собствената си музика. Докато създава мелодия, той се посвещава изцяло на процеса и усеща как нещо го направлява – подсказва му аранжимента и настроението на песента. Но след като завърши едно произведение, сякаш се отделя от него. "В момента, в който завърша нещо, то сякаш се отдръпва от мен", казва той.

Щерев споделя също така, че за един творец е жизненоважно да има късмета да срещне правилните хора на точното място и в точното време. "Срещал съм страхотни хора, от които съм взел много, и без тях нямаше да бъда Митко Щерев," признава композиторът с благодарност.

Слушайте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна