Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Карин дом ще отличи посланиците на децата с награди „Иван Станчов”

Дарители, доброволци, родители и благодетели за по-добрия живот на децата със специални потребности ще бъдат наградени с приз, вдъхновен от делото на Иван Станчов

На 30-ти октомври ще се проведе годишното благотворително събитие на Карин дом - награди „Иван Станчов”. Наградите се провеждат под мотото „Бъди посланик на децата” и ще отличат както компании и индивидуални дарители дали своя принос за Детския фонд на Карин дом, така и родители и образователни институции с участие в създаването на политики за деца и приобщаващото образование.

Номинациите са в следните категории: За отговорен бизнес и партньор в името на децата, за доброволчески инициативи в подкрепа на децата от Карин дом, за принос в политиките за деца, за доброволец и вдъхновител.

Водещ на събитието ще бъде Николаос Цитиридис, а с ефектна музикална програма ще се включи Камерен струнен оркестър към Национално училище по изкуствата "Добри Христов". Покани за събитието може да закупи всеки, който припознава работата на екипа и има желание да подпомогне каузата на децата и семействата със специални потребности.

Към днешна дата Карин дом е модерен функционален център за предоставяне на комплекс от социални, здравни и образователни услуги за деца със специални нужди и семействата им – модел за страната и чужбина, но началото е поставено от една мечта. „Карин дом” е създаден преди почти 30 години от потомствения дипломат и филантроп Иван Станчов и носи името на неговата братовчедка Карин Станчов, която макар да се ражда с церебрална парализа, успява да води пълноценен живот благодарение на подкрепата на семейството си и достъпа до съвременно лечение в Европа. През 1994г Иван Станчов успява да убеди семейството си да предостави наследствената къща в Морската градина на Варна, която става дом на организацията 25 години. Идеята на Иван Станчов е да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Събира малък екип от специалисти от Варна и кани професионалисти от Англия, които да обучат българските си колеги на най-съвременните световно признати терапевтични методи.

Днес „Карин дом” се помещава в нова, многофункционална сграда, която отговаря на най-съвременните стандарти за терапевтична работа и е иновативен комплекс за услуги в подкрепа на развитието. Над 440 деца годишно получават ефективна продължителна терапия, а благодарение на развитието на детския фонд, те могат да станат много повече.

„Наградите „Иван Станчов” не са само отличия за благотворителност, макар че тя е от съществено значение, за да постигаме устойчиви резултати. Това е още една от инициативите, чрез които Карин дом популяризира дарителството като начин за промяна и създаване на общност, която да работи за детските политики и благоденствие. Всеки, който иска да присъства и да разбере повече за дейността ни, може да се свърже с нас и да заяви своето участие. Нови съмишленици и партньори са винаги добре дошли да станат посланици на децата.”  - сподели Антоанета Иванова, изпълнителен директор на Карин дом.

Детският фонд на Карин дом в подкрепа на деца със специални нужди осигурява комплексна ефективна терапия, съобразена с нуждите на всяко дете, подкрепа и обучение на родители, както и подготовка за включване на детето в детска градина и училище. През изминалата година, благодарение на събраните средства във Фонда, нови 32 деца са получили терапия и социални услуги, като капацитетът на Карин дом позволява през 2025 техният брой да бъде поне удвоен.

Освен чрез фонда, всеки може да помогне за каузата като закупи продукт от семейния онлайн магазин „Посланици на доброто”. Повечето продукти са изработени от родители на деца със специални потребности и доброволци. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна