Проучването, проведено от изследователи от Университета Едит “Коуън”, Кралския университет в Белфаст и Училището по обществено здраве „Т. Х. Чан“ в Харвард, установява, че храните, богати на флавоноиди, могат да помогнат за намаляване на риска от ключови компоненти на нездравословното стареене, включително физическа слабост, нарушена физическа функция и лошо психично здраве, информира БГНЕС.
“Целта на медицинските изследвания е не само да се помогне на хората да живеят по-дълго, но и да се гарантира, че ще останат здрави възможно най-дълго“, обяснява доц. д-р Никола Бондоно от Университета “Едит Коуън”.
“От предишни изследвания знаем, че хората, които имат по-висок прием на флавоноиди, са склонни да живеят по-дълго, а също така е по-малко вероятно да се разболеят от някое от основните хронични заболявания като деменция, диабет или сърдечни заболявания. Нашето изследване показва, че хората, които консумират повече флавоноиди, са склонни да остаряват по-добре“, допълва той.
Проучването, в което са анализирани данни от 62 743 жени и 23 687 мъже в продължение на 24 години, установява, че при жените с най-висок прием на флавоноиди рискът от физическа слабост е с 15% по-нисък, рискът от нарушена физическа функция – с 12 % по-нисък, а рискът от влошено психично здраве – с 12 % по-нисък в сравнение с тези с най-нисък прием.
Въпреки че при мъжете се наблюдават по-малко връзки, по-високият прием на флавоноиди все пак е свързан с по-нисък риск от влошено психично здраве.
“Флавоноидите са добре познати с това, че намаляват оксидативния стрес и възпалението, поддържат здравето на кръвоносните съдове и дори помагат за поддържането на скелетната мускулна маса - всички тези фактори са важни за предотвратяване на слабостта и поддържане на физическата функция и психичното здраве с напредването на възрастта“, казва професор Ейдин Касиди от Университета “Куинс” в Белфаст.
Според нея, редовната консумация на богати на флавоноиди храни - като горски плодове, ябълки, червено вино, портокали и чай - може да подпомогне по-здравословното остаряване, намалявайки риска от физическо отслабване и влошено психическо здраве.
“Установихме, че при участниците, които са увеличили приема на богати на флавоноиди храни с три порции дневно, рискът от трите последици от стареенето е с 6 до 11% по-нисък при жените и с 15% по-нисък риск от лошо психично здраве при мъжете. Като цяло тези резултати подчертават потенциала на простите промени в храненето да повлияят на цялостното качество на живот и да допринесат за оптимизиране на остаряването в добро здраве“, посочва проф. Ерик Рим от Харвардското училище за обществено здраве.