Открита е на 1 юни 1989 година от Министерство на народното здраве. Тя събира, съхранява и обработва дарителска майчина кърма.
Пред БНР-Радио София д-р Мария Русинова - специалист по хранене и диетика, директор на Комплекса по детско хранене с Банка за майчина кърма, разкри колко е важен този видово-специфичен продукт, като най-добрия вид храна за човешкото бебе.
"Тя съдържа всички необходими съставки - белтъци, мазнини, лактоза, витамини, минерали, имунни фактори, които са необходими за развитието на бебето, което се ражда с несъвършено развити органи и системи, а кърмата е тази, която помага те да станат физиологично-функционални и пълноценни", посочи специалистът.
"В момента имаме достатъчно храна за обработка и можем да приемем още бебета-абонати, които да я получат", допълни д-р Мария Русинова.
По думите ѝ, координати на Банката за майчина храна може да се открият в интернет - чрез телефон, имейл фейсбук страница или месинджър.
"Чрез съобщение или обаждане - ние отговаряме - в делнични дни, през работно време от 8 до 16:30 часа, а в неработно време отговаряме на съобщенията в месинджър или провеждаме разговор, уточняваме какви документи са необходими, защото кърмата се предоставя срещу медицинска документация.
С предимство получават храна преждевременно родени деца, такива с ниско тегло, деца с различни заболявания, на които им предстоят или са направени оперативни интервенции, както и деца, чиито майки имат заболявания и приемат медикаменти, които са противопоказни за кърмене", поясни д-р Мария Русинова.
През 2024 година със средства, отпуснати от Столичната община, са закупени два нови инкубатора, два автоклава и нов анализатор за майчино мляко, с който изследваме белтъци, мазнини, лактоза, а съвсем скоро очакваме да получим чисто нов пастьоризатор за майчина кърма, изтъкна д-р Русинова.
Как се случва цялата процедура след като се свържем с Банката за майчина кърма, как се съхранява полученото количество, какво е нужно да знаят и самите дарители?
Подробности по тези въпроси чуйте в разговора на Мария Илиева.