Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Приемайте л-карнитин с нар за по-добро здраве

Снимка: Pixabay

Ако обичате да спортувате редовно, е трудно да избегнете спортни добавки. Дори и да не се интересувате от тях, има голяма вероятност във вашата фитнес зала да има плакати, възхваляващи техните достойнства, или вашите спортуващи приятели да искат да говорят с вас за тях.

Може да е трудно да се ориентирате какви добавки да приемате, тъй като има много разнопосочна информация. Л-карнитинът е сред най-спорните добавки. Въпреки че има доказателства, че той подпомага възстановяването на мускулите и подобрява резултатите от упражненията, изследванията показват, че може да допринесе и за сърдечносъдови заболявания.

В ново проучване Джулия Хаархуис, докторант “Храни, микробиоми и здраве” в Института “Куадрам“ и колегите ѝ, са  установили, че може да се противодейства на отрицателните ефекти на л-карнитина, като се консумира заедно с нар.

Какво представлява л-карнитинът

Тялото ни произвежда малко количество л-карнитин по естествен път. Това се случва в бъбреците, черния дроб и мозъка. 
Когато през 1952 г. л-карнитинът е идентифициран за първи път при хора, той е смятан за витамин и е наречен витамин ВТ. След дългогодишни изследвания на това съединение, л-карнитинът вече се счита за квазивитамин, тъй като при повечето хора човешкият организъм може сам да произвежда достатъчно л-карнитин.

Л-карнитинът може да се закупи като хранителна добавка, но производителите добавят това хранително вещество и към енергийните напитки и някои протеинови пудри, за да се опитат да повишат стойността на своите продукти. Обикновено производителите ясно посочват върху продукта дали той съдържа л-карнитин. Това не е нещо, което компании се опитват да скрият.

Някои храни естествено съдържат л-карнитин, например месото и в малки количества в млечните продукти. С л-карнитин не се хранят селскостопанските животни, но той присъства в мускулната тъкан. За първи път л-карнитинът е открит в месото през 1905 г. Именно поради тази причина наименованието карнитин произлиза от латинската дума carnis, което означава „от месо“.

Вредни ефекти на добавките с л-карнитин

Не се смята, че е вреден по своята същност. Чревните ни микроби са виновни за рисковете, свързани с л-карнитина. По-малко от 20% от добавките с л-карнитин могат да бъдат приети от човешкия организъм. Неусвоеният л-карнитин се придвижва по стомашно-чревния тракт и достига до дебелото черво. Дебелото черво е дом на трилиони микроби, включително бактерии, вируси и гъбички.

Когато останалите 80% от добавката с л-карнитин пристигнат в дебелото черво, микробите започват да абсорбират хранителното вещество и го използват за производството на нещо друго: триметиламин (ТМА). ТМА е съединение, което човешкият организъм може ефективно да абсорбира, и именно тук възникват потенциално вредните ефекти на добавките с л-карнитин.

След като организмът абсорбира TMA, той попада в черния дроб чрез кръвния поток. Черният дроб превръща ТМА в триметиламин N-оксид (ТМАО). Изследванията показват, че високите нива на ТМАО в кръвта могат да допринесат за сърдечно-съдови заболявания.

Например изследователска група от Кливландската клиника в САЩ дава на участници хранително вещество, подобно на л-карнитин, което също се превръща в ТМАО от чревните микроби. Изследователите установяват, че хранителната съставка предизвиква повишен риск от тромбоза (образуване на кръвни съсиреци) при участниците.

Самият л-карнитин е полезно хранително вещество. Когато се произвежда от тялото ни, което се случва в бъбреците, мозъка и черния дроб, той не се метаболизира от чревната микрофлора и не се превръща в ТМАО. Тялото ви може да усвои повече л-карнитин от месото, отколкото от хранителните добавки, което го прави по-малко вреден, тъй като това означава, че по-малко от него попада в дебелото черво.

Намесата в храненето може да намали вредните ефекти

В лабораторията на Хаархуис в Института “Куадрам“ в Норич, Англия, са симулирали какво се случва, когато добавката л-карнитин достигне до микробите в дебелото черво. 

След това са подхранили култура от чревни микроби с л-карнитин заедно с екстракт от нар, който е богат на полифеноли. Полифенолите са растителни съединения с антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства, които могат да  помогнат за поддържане на здравето и предпазват от заболявания.

Основните полифеноли в нара принадлежат към група, наречена елагитанини – вид полифенол, който може да достигне почти изцяло непокътнат до дебелото черво, където да взаимодейства с чревната микрофлора. Когато при втория експеримент измерват ТМА, които чревните микроби произвеждат, учените забелязват много по-малко ТМА.

Богатият на полифеноли екстракт от нар може да намали микробното производство на ТМА и да елиминира потенциално вредните ефекти на добавките с л-карнитин.

Екстрактът от нар може да намали производството на ТМА. Елагитанините са в изобилие и в други плодове и ядки, като малини и орехи. Така че, ако приемате добавки с л-карнитин, изследванията показват, че може би е добра идея да включите в диетата си храни, богати на елагитанини.


По публикацията работи: Елица Елефтерова-Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна