При пациенти със сърдечно-съдови заболявания и склонност към тромбози, особено, ако приемат антикоагуланти (като варфарин), е важно да се внимава с храните, които могат да влияят на кръвосъсирването и общото състояние. Това съветват от Εвропейското кардиологично дружество.
Ето кои храни е добре да се консумират с повишено внимание:
Храни, богати на витамин К:
Тези храни могат да намалят ефекта на антикоагулантите, ако се приемат в големи и непостоянни количества - зелени листни зеленчуци: спанак, зеле, маруля, кресон, броколи, брюкселско зеле, магданоз, зелен чай.
Храни с високо съдържание на наситени и трансмазнини:
Те могат да влошат сърдечно-съдовото здраве: пържени и мазни храни, преработени меса (наденици, колбаси), маргарин и частично хидрогенирани масла.
Храни с високо съдържание на натрий (сол):
Тези храни повишават кръвното налягане и натоварват сърцето: солени закуски и чипсове, консервирани храни с добавена сол, солени меса и сирена.
Храни и напитки, които могат да взаимодействат с лекарства - грейпфрут и грейпфрутов сок (може да повлияе на метаболизма на някои лекарства), алкохол (може да увеличи риска от кървене и да натовари сърце).