Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кои храните е добре да избягват пациенти със сърдечно-съдови заболявания?

Витамин К и храните, които могат да повлияят на кръвосъсирването

Снимка: pixabay.com

При пациенти със сърдечно-съдови заболявания и склонност към тромбози, особено, ако приемат антикоагуланти (като варфарин), е важно да се внимава с храните, които могат да влияят на кръвосъсирването и общото състояние. Това съветват от Εвропейското кардиологично дружество.

Ето кои храни е добре да се консумират с повишено внимание: 

Храни, богати на витамин К:

Тези храни могат да намалят ефекта на антикоагулантите, ако се приемат в големи и непостоянни количества - зелени листни зеленчуци: спанак, зеле, маруля, кресон, броколи, брюкселско зеле, магданоз, зелен чай.

Храни с високо съдържание на наситени и трансмазнини:

Те могат да влошат сърдечно-съдовото здраве: пържени и мазни храни, преработени меса (наденици, колбаси), маргарин и частично хидрогенирани масла.

Храни с високо съдържание на натрий (сол):

Тези храни повишават кръвното налягане и натоварват сърцето: солени закуски и чипсове, консервирани храни с добавена сол, солени меса и сирена.

Храни и напитки, които могат да взаимодействат с лекарства - грейпфрут и грейпфрутов сок (може да повлияе на метаболизма на някои лекарства), алкохол (може да увеличи риска от кървене и да натовари сърце).



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна