В Плевен е организиран отворен ден в Института по лозарство и винарство. В центъра на вниманието ще бъде сорта "гъмза", но посетителите ще видят още над 50 сорта бяло и червено грозде на традиционната изложба.
И този традиционен открит ден в Института по лозарство и винарство е посветен на един сорт грозде, казва директорът доц. Емил Цветанов:
"Тази година решихме да я посветим на сорта "гъмза", като типичен за нашия край. Днес започваме първо с лекциите за сорта - червен винен сорт, по-леко вино става от него. Вече започват да се търсят по-леките вина, за разлика от преди. Става актуален, тъй като все повече се обръща внимание на местните сортове, на традиционните".
След сладоледа с вино тази година изненадата е фрапе от вино - бяло, червено или пелин:
"Вкусът на виното се усеща много леко. Горе-долу за чаша фрапе отиват около 10 милилитра емулсия, така че няма никакъв проблем. Трябва да се внимава само, тъй като е с фибри и протеини. Не трябва да се прекалява".