Цената на виното от новата реколта ще скочи с 30- 40 процента, прогнозират производители от Ямболско. Основната причина са ниските добиви грозде.
Трайното засушаване, както и резките климатични промени през пролетта, са причина за слабата реколта грозде, обяснява Георги Чалъков, собственик на винарна в Ямболско :
"От един среден добив от 650-680 кг от декар, тая година почти сме на половината. Това се дължи на пролетното измръзване, засегна ни доста сериозно."
Същевременно разходите за горива, за растителна защита, труд и консумативи са нараснали с около 30 процента, което ще се отрази на крайната цена на виното.
"Като вземем да го смятаме може да се окаже и по- голям процента, така или иначе ние сме ги направили вече тези разходи за отглеждане на лозята. Накрая на гроздобер като получиш по-малко количество грозде те се разпределят пък върху малкото количество грозде."
Заради затоплянето на климата и предпочитаните бели вина все повече производители изкореняват червените сортове и ги заменят с нови.