ЮНЕСКО даде първото си положително техническо становище за италианската кухня като обект на световното културно наследство. Окончателното решение за вписването на италианската кухня в Списъка на нематериалното културно наследство на човечеството се очаква през декември.
Агенция АНСА предаде, че одобрението признава идентичността, социалната и културната стойност на италианските гастрономически традиции, предавани във времето.
Окончателно решение ще бъде взето от Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, който ще се срещне в Ню Делхи, Индия, от 8 до 13 декември.
Ако техническата оценка бъде потвърдена, италианската кухня ще е първата в света, получила признание от ЮНЕСКО като цяло.
Номинационното досие е резултат от обширно проучване и документация, координирани от Министерството на културата и това на земеделието, в сътрудничество с водещи браншови асоциации.
Цитиран е кураторът на досието - професор Пиер Луиджи Петрильо от римския университет "Луис Гуиди Карли", който казва, че "първоначалното одобрение не бива да създава илюзии, защото Междуправителственият комитет има възможността да преразгледа изцяло решението."
Наред с него са и тези за швейцарския йодел, кубинския сон, японското оригами, антично кипърско десертно вино и "Страстите Христови" в Мексико.