Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„Планетата на децата” – българската песен на „Детска Евровизия 2014”

БНР Новини
Фото: предоставена от БНТ

„Ще бъде детска планета нашата земя. Ще бъде детска планета – най-красивата мечта!”. Това е припевът на „Планетата на децата” песента, с която България участва в конкурса „Детска Евровизия 2014”. Състезанието ще се проведе в Малта. Там вече са нашите пратеници: гласовитата десетгодишна Крисия и нейните връстници – близнаците Хасан и Ибрахим. Предстоят им репетиции за концерта. Той ще бъде излъчен на 15 ноември от 19 часа CET. Жребият определя българчетата да излязат втори на сцената. Шоуто ще се излъчи на четири континента, а в него освен България ще вземат участие още 15 държави. Тази година мотото на конкурса е „Заедно”, а част от приходите ще отидат в полза на организацията World Vision, която се занимава със защита на детските права по света.

Крисия Тодорова стана любимка на българската публика с участието си в телевизионното предаване „Шоуто на Слави”. Тя спечели състезанието за водещ на рубриката „Запознай се с малките”. Гласовитото момиче не се притеснява от камерите и засиленото внимание от страна на медиите. От шестгодишна е на сцената, в момента учи музика в Центъра за работа с деца в Разград. Неин вокален педагог е Свилена Дечева.

Близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови свирят на пиано от 2011 г. Техният баща е гъдулар, а сестрите им пеят народни песни. Но момчетата са влюбени в класическата музика, харесват творбите на Лист, Шчедрин, Бетовен, Моцарт и Владигеров. Имат желание, репетират упорито и минават за кратко време огромно количество клавирна литература – споделя Маринела Маринова, техният учител. Хасан и Ибрахим вече имат награди от редица конкурси в страната и в чужбина. Между тях има конкуренция, казва баща им и се радва, че двамата взаимно се слушат докато свирят и братски се поправят. И нищо не може да ги отклони от музиката, дори напротив, окрилени са защото две от мечтите им вече се сбъдват – да излязат на голяма сцена и да свирят на роял.

След съвместната работа между два телевизионни канала – националния БНТ и частния БТВ, талантливите деца записаха песента „Планетата на децата”. Крисия е дала идеята в нея да има приказен сюжет, който да разказва за мечтата й всички хора по света да бъдат заедно, да бъдат добри, свободни и щастливи. Върху композицията работят Слави Трифонов, Евгени Димитров-Маестрото и Ивайло Вълчев. Тя е с участието на Плевенската филхармония и Ку-Ку бенд. Крисия, Хасан и Ибрахим признават, че много харесват песента и са сигурни, че ще предадат това с изпълнението си. Те познават своите конкуренти, не се страхуват от тях и със самочувствие и увереност ще излязат на сцената.

Надяваме се „Планетата на децата” да докосне публиката и тя да гласува за прекрасните ни и даровити деца. БНТ ще излъчи на живо конкурса на 15 ноември от малтийската столица Валета.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!