Велека Цанкова и нейното "Околосветско пътешествие"

ˮДве весели очи – слънчеви лъчи, огряват цялата земя и понасят любовта… Две нежни ръце… прегръщат ме… сбъдват моя сън. И се пренасям, кораб далечен ме отнася на приключение – околосветско пътешествие…“ Това е откъс от текста на ˮОколосветско..

публикувано на 28.07.22 в 09:35

"Тангра" представя нова версия на "Любовта, без която не можем"

Създадена през 70-те години на м.в., рок групата ˮТангра“ премина през различни творчески етапи и стилове, а в състава ѝ за определен период бяха немалко известни изпълнители. През 2020 г. музикантите обявиха, че подготвят нов албум.  И..

публикувано на 25.07.22 в 09:35
Георги Германов

Георги Германов: Народната песен е моят живот – докато мога, ще пея

Изкуството на самобитния ни певец и инструменталист е добре познато, а стилното му изпълнение грабва сърцата на слушателите със своята емоционалност и топлота. Роден е в крайморския град Обзор, Бургаско, в семейство на бежанци от Мала Азия и Източна..

публикувано на 21.07.22 в 11:23
Виктория Главчева

Песента "Клада“ е победителят в "Мелодията на водата“

Преди дни в гр. Хисаря се проведе първото издание на конкурса за нови български песни ˮМелодията на водата“. Първото издание на "Мелодията на водата" подкрепя създаването на нови български песни Първа награда получи творческият..

публикувано на 18.07.22 в 14:05
Илюстрация: Facebook/melodiyata.na.vodata

Първото издание на "Мелодията на водата" подкрепя създаването на нови български песни

Новият конкурс за български популярни песни " Мелодията на водата" се провежда за първи път тази година. П рофесионалното жури вече отличи 12 заглавия, чиято премиера публиката ще аплодира на гала концерта на 15 юли в Летния театър на гр. Хисаря...

публикувано на 15.07.22 в 12:00

Вълкана Стоянова – еталон на българското традиционно пеене

Датата 13 юли 2022 г. бележи 100-годишнината на знаменитата тракийска певица Вълкана Стоянова, която още приживе беше истинска легенда. За нея фолклористката Мария Кутева пише: ˮМайсторското изпълнение на сложните бавни песни с богата орнаментика,..

публикувано на 13.07.22 в 13:30

Димитър Лавчев: С гъдулката изразявам душата си

Изкуството на именития ни инструменталист се отличава с изключителната си чувствителност, а благородният глас на неговата гъдулка докосва непознати душевни дълбини. Знаково е прозвището му " Митко Лавчев – плачещата гъдулка" . Роден в..

публикувано на 11.07.22 в 14:55

Оскар Д`Леон започна европейското си турне от България

Оскар Д`Леон от Венецуела пя снощи пред хиляди почитатели на латиномузиката на плажа в черноморския курорт Албена. Така салса легендата започна от България европейското си турне, с което отбелязва 50 години творческа кариера. Концертът беше част от..

публикувано на 11.07.22 в 14:40

Испанските музиканти от Tuna de Alcalá de Henares завладяват Античния театър в Пловдив

Испанската университетска група Tuna de Alcalá de Henares гостува в Пловдив по покана на кмета Здравко Димитров. Концертът им тази вечер, 10 юли, на сцената на Античния театър е с вход свободен и ще бъде предшестван от специално шествие по Главната улица..

публикувано на 10.07.22 в 09:10

Второто издание на Quartet Intensive – забавно, полезно и необичайно

"Как да напътстваме млади таланти" е темата, която ще обсъждат родители и ученици на 8 юли, в една от залите на НМА ˮПроф. Панчо Владигеров“. Беседата е част от програмата на Летния фестивал на камерната музика Quartet Intensive за млади български..

публикувано на 08.07.22 в 13:58