Слушайте!

Биляна Митева от Измаил иска да създава музика, която да прогонва тъгата от наранените души

Историята на бесарабските българи, ако се опитаме да я изразим чрез мелодия, ще докосва дълбоко душата с нежната си многопластова лирика, събрала преживяното през годините. От установяването им в пределите на Руската империя след поредицата руско-турски..

публикувано на 27.01.23 в 10:15

В Лос Анджелис искат да има паметник на кирилицата

Паметник на кирилицата да бъде изграден в Лос Анджелис. Това предвижда проект, който обединява усилията на Българската фондация за изкуства, култура и образование, Генералното българско консулство в Лос Анджелис и автора на скулптурата Бронислав..

публикувано на 26.01.23 в 10:06
Костадин Костадинов

Проблеми с даването на временна закрила на българи от Украйна

Проблеми, възникнали при прилагането на правилата за даване на временна закрила на хора с българско гражданство, които живеят постоянно в Украйна, разгледа парламентарната комисия за българите извън страната . Проблемът е, че законът не позволява хората..

публикувано на 25.01.23 в 18:50

Българите от одеското село Купаран отбелязаха Бабинден

Както всяка година, така и тази българите в село Купаран, Одеска област, Украйна, отбелязаха Бабинден – празника, на който се почитат бабите – жените, които помагат при раждане. Ритуалите се изпълняват и за здравето на малките деца и родилките...

публикувано на 23.01.23 в 18:54

VJ Александър Браянов, Манчестър: Интеграцията на България с останалия свят ще накара младите да се върнат

Какво е нужно, за да бъде човек щастлив? Да има любимо занимание, на което да се посвети; да вижда, че това, което прави, има смисъл; да е заобиколен от хора, с които е на една вълна. Останалото само се нарежда. Така открива своето щастие 26-годишният..

публикувано на 20.01.23 в 11:30

Ново българско училище в Лас Вегас залага на иновативен подход в образователния процес

През последните години, българската общност в Лас Вегас се разраства изключително динамично и все повече български семейства с малки деца избират да живеят там. Много от децата обаче не владеят добре български език, голяма част от тях са от смесени..

публикувано на 17.01.23 в 15:45

Вече 7 години радио „Моята България“ е гласът на сънародниците ни в Аржентина

Как в България се празнуват имените дни през зимата – това бе темата на първото за 2023 г. предаване на интернет радио „Моята България“ в далечна Аржентина. Наскоро радиото отпразнува седем години от създаването си. Това е единствената медия от..

публикувано на 15.01.23 в 11:25

Ще има български културно-информационен център в Тараклия

Депутатите възложиха на министъра на културата в тримесечен срок да предприеме нужните действия за откриване и финансиране на български Културно информационен център в град Тараклия, в Молдова.  Основната част от българското национално малцинство в..

публикувано на 13.01.23 в 12:03

Българският образователен и културен център във Вашингтон отбеляза 20-годишен юбилей

Центърът "Св. Климент Охридски" е създаден на 8 януари 2002 година във Вашингтон. Двадесет години по-късно училището е едно от най-големите български училища в района.  От 2007 г. е член на Асоциацията на българските училища в чужбина, а през..

публикувано на 12.01.23 в 20:03

Владимир Тилев отново е сред най-добрите лютиери в света

На всеки две години в САЩ се провежда най-големият форум и конкурс в света на лютиерството, организиран от Violin Society of America. Разделите в състезанието са пет - цигулка и виола, виолончело, контрабас и квартет, а категориите две - изработка..

публикувано на 12.01.23 в 15:58