Слушайте!

Работилница за мартеници в българското училище “Васил Левски” в Кипър

Децата в българското неделно училище “Васил Левски” в Дали, Кипър, днес ще правят мартеници. “ Заповядайте заедно да изработим мартеници и да запазим традицията ”, кани на фейсбук страницата си образователното средище. Работилницата ще започне в..

публикувано на 24.02.24 в 09:33

Две години след началото на войната в Украйна – расте броят на обезверените

Навършват се две години от онази февруарска сутрин през 2022 година, която промени живота в Европа и отвъд и наложи преосмислянето на отношенията в редица сфери между Света и Руската федерация. В следващите редове обаче няма да разглеждаме..

публикувано на 24.02.24 в 05:30

Щатът Илинойс ще почете 3 март като ден на Освобождението на България

С прокламация губернаторът на щата Илинойс Дж. Б. Притцкър обяви 3 март 2024 г. за ден, в който ще се чества Освобождението на България, предаде БГНЕС. Документът отбелязва 20 години от присъединяването на България към НАТО; 121 години..

публикувано на 22.02.24 в 18:04

БСП поиска да се възстанови финансирането на българските общности в Западните Балкани

Българските сдружения в Сърбия ще преустановят дейността си, свързана с утвърждаване на български език, култура и ценности, ако не бъде подновена програмата за българска помощ. Това заяви Иван Ченчев с декларация на парламентарната група на БСП...

публикувано на 21.02.24 в 15:00

В Одеса проведоха работна среща на българските организации в Украйна

По инициатива на Генералното консулство на България в Одеса и със съдействието на Изпълнителната агенция за българите в чужбина бе организирана работна среща с ръководители на български организации. В разговорите в сградата на дипломатическото..

публикувано на 21.02.24 в 14:04

Работещите в чужбина са изпратили в страната през 2023 г. над 1,32 млрд. евро

Рекордните 1,32 млрд. евро са изпратили българите, работещи в чужбина на роднините си в страната през 2023 г., сочи публикуваната официална статистика на БНБ. Така всеки месец в потреблението са влизали средно по над 100 млн. евро отвън. Спрямо 2022..

публикувано на 20.02.24 в 19:04

Българи, румънци и молдовци заедно представиха в Брюксел мартеницата

Българската културна асоциация в Брюксел бе домакин на тържество в чест на мартеницата, заедно с представители от Румъния и Молдова. Събитието на 18 февруари е второ издание, посветено на символа на пролетта, обединяващ трите страни. На щандове бяха..

публикувано на 19.02.24 в 11:11
Снимка: Българско училище „Д-р Петър Берон“ в Рединг

Ученици създадоха авангард-портрети на Апостола на свободата

Попарт портрети на Васил Левски, вдъхновени от творчеството на художника Анди Уорхол, създадоха ученици от единадесети клас в Българското училище "Д-р Петър Берон" в Рединг. "Нашите ученици познават добре творчеството на Анди Уорхол и затова..

публикувано на 18.02.24 в 10:25

Празник на мартеницата в Брюксел

Празник на мартеницата ще се състои днес в Брюксел с участието на културни и образователни организации, ученици и гости от България, Румъния и Молдова. Всички те ще представят традициите на своята страна. Децата от трите държави са подготвили..

публикувано на 18.02.24 в 08:59

Българите в Гора пазят езика и културата си, но имат нужда от подкрепа – II част

Продължава нашето гостуване при българите в областта Го̀ра, Североизточна Албания.  Българите в Гора пазят езика и културата си, но имат нужда от подкрепа – I част Мириян Даути е от по-младите учители в училището на село Църналево..

публикувано на 17.02.24 в 13:05