Слушайте!

С конски надбягвания отбелязваме Тодоровден

Православните християни днес отбелязват Тодоровден, известен още като Конски Великден. Според традицията конете се захранват, а след това се правят конски надбягвания, наречени кушии. Замесва се също Тодоров хляб, върху който се поставя стилизирана..

публикувано на 04.03.23 в 10:19
Снимка: НЧ „Васил Левски – 1900”, с. Войнягово

Кукери от с. Войнягово завладяват Индия

Част от кукерския състав към читалище „Васил Левски – 1900“ в село Войнягово ще представи България на прием в посолството в Делхи по случай националния празник 3 март. Поканата е отправена от посланика ни в Индия Н. Пр. Елеонора Димитрова, а събитието..

публикувано на 01.03.23 в 05:35

Нова разработка – български хора̀ чрез мобилна игра с добавена реалност

Където и да се намирате по света, стига да разполагате със смартфон и достъп до интернет, можете сами да усвоите преплетените стъпки на българските хора̀ с помощта на добавена реалност чрез новата българска безплатна игра Таратанци . "Просто..

публикувано на 27.02.23 в 06:55
Кукерландия

Кукери шестват за плодородие и здраве на Сирна неделя

Кукери ще шестват в Пловдив този следобед. Те ще тръгнат в 16.30 часа от Военния клуб в града и ще шестват по Главната улица, предаде БНР Пловдив. Събитието  е свързано с народните обичаи на Сирни Заговезни в началото на Великите пости, когато се дава и..

публикувано на 26.02.23 в 11:20
Снимка: Facebook /Национален политехнически музей

Ден на традициите в Националния политехнически музей в София

Весела работилничка за мартенички и текстилен печат организира в съботния ден (25.02) Националният политехнически музей в София (на ул. „Опълченска” 66). Там, от 11 до 13 часа, всеки може да си измайстори не само мартеничка по свой вкус, но и да..

публикувано на 25.02.23 в 10:05

В малката ковашка работилница в гр. Крън цял свят се учи на занаят

Едва ли са много хората, които са влизали в "жива" работилница на майстор ковач, за да видят с очите си как става изковаването на нагорещеното желязо. И ако преди години целият бит в дома е бил свързан с метала, от който се правели сечива, подкови..

публикувано на 16.02.23 в 07:30

Пчелар – един човешки вид, който никога не бива да изчезва

На 10 февруари Българската православна църква почита св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата, живял през II в. в Мала Азия. Заради дарбата си да лекува, св. Харалампий е смятан за  покровител на меда и пчеларите , тъй като от дълбока..

публикувано на 10.02.23 в 10:32

На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

След две годишно отсъствие, Празникът на виното, превърнал се в традиция на село Делчево (общ. Гоце Делчев) за Трифон Зарезан, е възобновен. В събота на 4 февруари, десетки производители на вино и ракия, които искат да представят най-доброто, от..

публикувано на 04.02.23 в 08:15

„Сурва“ се завърна с още по-голяма сила и енергия в Перник

Миньорският град Перник преживя три дни в плен на кукерите. XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 беше официално закрит днес в Перник. Общината отчете рекорден брой участници от България и чужбина, посетили Перник в..

публикувано на 30.01.23 в 15:40

Книга на румънски и английски език представя многообразието на банатските носии

Специалната изложба "Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на Националния етнографски музей", която продължава до 26 февруари, представя народни носии, предмети от Румъния, както и любопитни архивни фотографии. В рамките на..

публикувано на 30.01.23 в 15:20