Слушайте!
История и Вяра

В Букурещ ще реставрират паметник на културата свързан с българската история

През март започват дейностите по консервация и реставрация на Солаковия хан в Букурещ, съобщи във Фейсбук кметът на румънската столица Никушор Дан. След етапа на обезопасяване на сградата ще започнат консолидационните работи, като се запазят..

публикувано на 04.02.24 в 09:55
Стефан Стамболов (1854-1895)

Стефан Стамболов и политиката по македонския въпрос в края на XIX век

В епизод 160 на подкаста "Коридор 8" на журналистите Атанас Величков и д-р Георги Станков гостува бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски *. Над два часа и половина публиката задава въпроси онлайн. Георгиевски разкритикува..

публикувано на 30.01.24 в 12:35

Националният исторически музей представя археологическите находки от 2023 г.

На 30 януари, в 16.00 часа, в Националния исторически музей ще бъде открита изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023“. На откриването на станалата традиционна експозиция на най-интересните археологически находки за..

публикувано на 30.01.24 в 05:35

Вижте тези спиращи дъха кадри от Средновековната крепост Асара в Източните Родопи

Община Момчилград публикува тези дни уникални кадри, които предизвикаха голям интерес в социалните медии. Видеото, заснето от дрон, представя от птичи поглед загадъчната средновековна крепост Асара, разположена в района на родопското село..

публикувано на 23.01.24 в 10:45

Оцелелият 17-вековен манастир "Свети Атанасий Велики" закриля църквата и народа ни

Голяма благодат и радост за всички православни българи е манастирът "Свети Атанасий" до гр. Чирпан. Основан е от самия светец през IV в. (344 г.) край стара римска крепост, в близост до тогавашния гр. Берое (днес Стара Загора). Безспорно това е..

публикувано на 18.01.24 в 05:30

Православните християни в България празнуват Антоновден

Днес Българската православна църква почита Преп. Антоний Велики, смятан за основоположник на християнското монашество.Празникът е известен като Антоновден. На Антоновден в храма на чудесата „Св. Антоний Велики“ в Мелник Според народните вярвания на..

публикувано на 17.01.24 в 05:05

Виртуална изложба показва историята на Народния театър "Иван Вазов"

Пощенска картичка с изглед към новопостроения Народен театър и надпис на гърба – "Спомен от отварянето на театъра. Йозеф Шмаха, 1907 г." – е част от виртуалната експозиция , която може да бъда разгледана на сайта на Националния исторически музей. Тя..

публикувано на 14.01.24 в 09:10
Паметната плоча на Мара Бунева  в центъра на Скопие на кея край река Вардар

В Скопие и София почетоха саможертвата на Мара Бунева

На 13 януари 1928 г. Мара Бунева прострелва сръбския прокурор Велимир Прелич в центъра на Скопие до стария мост над Вардар, след което се прострелва в гърдите. Прелич е отговорен за нечовешките изтезания на млади българи и смъртните присъди от Скопския..

публикувано на 13.01.24 в 14:12

Мюсюлманите в България отпразнуваха нощта на Регаиб

Започна сезонът на берекета за мюсюлманите. "Заедно с нощта Регаиб настъпват трите благословени месеца. Честити и благословени да са за всички мюсюлмани, които търсят мъдростта, милостта и напътствието на Аллах", написа във Фейсбук председателят на Висшия..

публикувано на 12.01.24 в 11:15

Българин състави книга–музей на тракийската култура

Кои са били първите златари в света? Несъмнено сред тях са траките, населявали българските земи от Бронзовата епоха до времената на Римските императори. А знаехте ли, че има над 80 тракийски съкровища в музеи и колекции в цяла Европа? Дори името на..

публикувано на 10.01.24 в 11:10