Слушайте!

С пост православните вярващи се подготвят за Рождество Христово

Четиридесет дни преди да се роди Спасителят православните християни поднасят безмесни ястия на своята трапеза, за да се подготвят за този най-свят празник. Но ако телесните лишения не биват придружавани от покаяние, благочестиви помисли,..

публикувано на 15.11.22 в 05:05

Съкровищницата от Татул може да бъде разгледана от птичи поглед

Проф. Николай Овчаров показа разкритията от момчилградското село Татул, заснети с дрон, съобщи БТА. Всеки, който проявява интерес към историята и археологията по нашите земи може да разгледа отвисоко раннохристиянската църква и римския храм край..

публикувано на 12.11.22 в 16:33

Иконата на св. Мина в Обрадовския манастир помага на всички потърсили подкрепата му като най-бърз застъпник пред Бога

В покрайнините на София, на около 7 км североизточно от града, където Владайската и Перловската река се събират, преди да се влеят в Искъра, се намира Обрадовският манастир. Той е сред най-старите известни манастири около днешната столица и е..

публикувано на 11.11.22 в 05:10

“Когато момчето става мъж…”: Казармата във времената на социализма

До края на месеца в Регионалния етнографски музей в Пловдив гостува една интересна сбирка на етнолога д-р Илия Вълев. Изложбата “Когато момчето става мъж…. Казармата през “онези” 45 години” е плод на дългогодишните му изследвания, свързани с..

публикувано на 08.11.22 в 13:10

На Архангеловден в Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил"

На 8 ноември Православната ни църква почита небесните войни на светлината и справедливостта, които възнасят молитвите на светиите пред Бога. Това са архангелите Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил. За българския народ..

публикувано на 08.11.22 в 05:15

Президентът и представителите на държавния връх отдадоха почит към душите на загиналите за България

В цялата страна пред военните мемориали и във военните гробища беше почетена с ритуали и панахиди Архангеловата задушница, наречена заради преклонението към загиналите войни и „мъжка задушница”. Президентът Румен Радев участва в заупокойната..

публикувано на 05.11.22 в 15:31

Архангелова задушница е последният ден за годината, в който отдаваме почит на мъртвите

Всяка година, в първата събота преди Архангеловден (8 ноември, православните християни отбелязват Архангелова задушница, последната от трите Задушници, определени от Православната църква за почитане на мъртвите. Според канона, Задушницата е винаги в..

публикувано на 05.11.22 в 05:15

Честваме св. Пимен Зографски - покровителя на българските художници

На 3 ноември българската православна църква почита св. Пимен Зографски. Знаменитият иконописец и храмостроител е роден в София в 1540 г. Със светското име Павел се учи при древния храм - ротондата "Св. Георги". След смъртта на родителите той..

публикувано на 03.11.22 в 12:05
Златни предмети от Варненския  некропол

Варненското златно съкровище събра учени от шест държави

50 години от откриването на Варненския некропол се отбелязват с тридневна международна конференция , която събра във Варна 26 учени от 6 държави. Находката, открита в периферията на град Варна и предизвикала световна сензация, включва над 3000..

публикувано на 02.11.22 в 17:14

Свети Димитър закриля българската държава в беди и разруха

Един от най-тачените светци   по българските земи е св. вкмч. Димитър Солунски Мироточиви. Много са храмовете у нас, издигнати в прослава на Солунския светец, който през IV век загива мъченически, заради отказа си да преследва и наказва вярващите..

публикувано на 26.10.22 в 07:15