Уникална археологическа находка от времето на антична Августа Траяна откриха в Стара Загора

За първи път в Стара Загора откриваме толкова мащабно гробно съоръжение – коментира за БНР Стара Загора директорът на Регионалния исторически музей в града Петър Калчев по повод археологическата находка от времето на антична Августа Траяна, открита..

публикувано на 31.07.22 в 11:10

Свети Пантелеймон – най-почитаният светец от нестинарите в странджанското село Бродилово

В църковния календар 27 юли е отреден за почит на Свети Седмочисленици – светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Независимо, че за всеки от тях има отделен празник, на този ден традиционно..

публикувано на 27.07.22 в 05:35

Античното селище Акве Калиде край Бургас разбулва своите тайни

Част от ранен римски канал от І в. е бил разкрит по време на разкопки на римска баня на територията на античното селище Акве Калиде през настоящия археологически сезон. Намерени са и структури от средновековни помещения на хоросанова и калова..

публикувано на 26.07.22 в 11:04
Димитър Списаревски (1916 – 1943)

106 години от рождението на капитан Димитър Списаревски

Висок, буен, отличен спортист, превърнал се в „жива торпила“ за своята родина – така историята помни капитан Димитър Списаревски. Личност, която заплаща с живота си спасението на десетки свои съграждани по време на бомбардировките над София във..

публикувано на 19.07.22 в 10:54
Паметникът на Васил Левски в София

България чества рождението на Васил Левски

Със стотици прояви в цялата страна се отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово. В храма "Св. Николай" беше отслужена литургия. После бяха поднесени венци и цветя на гроба..

публикувано на 18.07.22 в 11:25

В деня на огнената света Марина завършват горещниците

Православната църква почита на 17 юли света великомъченица Марина.  Родената в Антиохия Марина е дъщеря на жрец идолопоклонник. Едва 16-годишна е убита мъченически заради християнската си вяра.   В българските народни вярвания, светицата..

публикувано на 17.07.22 в 10:26
Костурската чета на Христо Цветков, от която са повечето загинали в битката при Ножот

115 години от епопеята на Ножот

През 1903 г. след погроми е потушено Илинденско-Преображенското въстание. Но Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) продължава да се развива и след въстанието е подкрепяна от населението. За да отслабят българската ВМОРО,..

публикувано на 14.07.22 в 14:35

Забележителните жени в галерията от образи на Катя Зографова

Когато вкупом изпаднем в униние и с високопарни слова затърсим оправдания в националната съдба, добре е пред вътрешния си взор да извикаме светлия образ на някоя от онези героини, дали своя дан в националноосвободителните борби, преборили се за..

публикувано на 11.07.22 в 12:52

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Най-големият мюсюлмански празник Курбан Байрам започва днес и ще продължи до 12 юли. С него се отбелязва края на т.нар. хадж – поклонението в свещения град Мека. Празникът е свързан с жертвоприношението, затова и вярващите принасят курбан. По този начин..

публикувано на 09.07.22 в 06:05
Виктория Ангелова-Винарова.
София, художествена галерия, пл. „Свети Александър Невски“, 1932-33 г. и Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството

Изложба проследява пътя на жените архитекти в България и Германия

Знаете ли, че сградата на "Столична библиотека" на площад "Славейков" в София е проектирана от една от най-добрите жени архитекти в България – Виктория Ангелова, през 1926 година. Построена е за административен център на Министерството на обществените..

публикувано на 04.07.22 в 12:45