Слушайте!

В Чикаго, САЩ

Петя Илиева – посланик на българската култура по света

Картините на Петя Илиева са показвани в толкова много държави, че е по-лесно да кажем къде все още не са виждали живописните ѝ платна. Талантливата художничка е представила красотата на България в близо 50 страни на 6 континента , в това число и в..

публикувано на 24.05.23 в 04:50
Георги Господинов и Бианка Белова

Талантливата чешка писателка Бианка Белова пази връзката с България

Бианка Белова е призната за една от най-успешните и четени съвременни чешки писателки, а самата тя се гордее със своя български произход и казва, че всеки читател ще долови българска нишка в романите ѝ. В България се издават много..

публикувано на 17.05.23 в 08:20

Зорница Рангелова – една българка зад кулисите на Евровизия 2023

Знаете ли какво е общото между шведската група "АББА", световните звезди Селин Дион и Тото Котуньо, гръцката изпълнителка Елена Папаризу и нашумелите италианци от "Манескин"? Всички те са печелили песенния конкурс на Евровизия и са предоставили..

публикувано на 12.05.23 в 14:15
Със своята „Северна приказка“ Нели Ненкова спечели наградата на журито за високи постижения.

Нели Ненкова, която спечели награда от най-старата асоциация на художниците в Канада

В смразяващото зимно утро слънцето обагря една стилизирана гора, разтваряйки в деликатни тонове нощния мрак и белотата на снега. “Северна приказка” е картина на Нели Ненкова – българска художничка, която живее в Канада. Творбата й може да бъде..

публикувано на 03.05.23 в 10:52

Хореографът Лео Муич: За успеха се работи, не съм се родил успял

Една перла беше добавена към репертоара на българската Национална опера – балетът „Ана Каренина“ на хърватския хореограф Лео Муич. Поради огромния интерес след обявения за последен спектакъл в неделя, 9 април, Софийската опера добави две допълнителни..

публикувано на 11.04.23 в 09:15

Кралят на цветята е българин и живее в Мелбърн

"Каквото и да кажеш, кажи го нежно, като цвете!" , това са думи на един българин, посветил целия си живота на изкуството и на красотата. Ганчо Тасков живее в Мелбърн, Австралия, където се слави като Кралят на цветята , заради фантастично красивите си..

публикувано на 07.04.23 в 07:15
Теодор Георгиев

Теодор Георгиев от Виена: Корупцията и липсата на справедливост са дълбоко вкоренени в българската политика

Българите зад граница – заедно със сънародниците си у нас, отново са изправени пред избор, от който зависи дали страната ни ще работи за просперитета на своите граждани и ще се утвърди в европейското и в евроатлантическото си семейство като надежден..

публикувано на 02.04.23 в 07:45

Ненка Рашкова за живота в странство и за хобито, което прави дните цветни

Работа на две места, домакинство, съпруг, дете и куче – това е ежедневието на Ненка Рашкова в Германия. Както повечето българи в странство, младото семейство решава да напусне България по съвсем прозаични причини: „ Напуснахме я преди 4..

публикувано на 29.03.23 в 10:10

Напусна ни Ани Нанова - дългогодишен журналист в Радио България

След кратко боледуване, на 87 години почина Ани Любенова Нанова, съобщи семейството ѝ. Години наред Ани Нанова е работила в сръбска редакция на „Радио България“, БНР.  Автор е на „Български синонимен речник“, издаден през 1987 г., който е преработено и..

публикувано на 25.03.23 в 17:47

Реми и Пол, които ваят истории от пясък, вдъхновени от живота в България

Преди 20 години те се запознават в белгийски парк за пясъчни скулптури. Той вае 19-метрово божество, в съседство тя създава пясъчна богиня. Погледите им се срещат и разбират, че са сродни души. Оттогава са неразделни. Реми и Пол Хогард са сред стотината..

публикувано на 20.03.23 в 11:16