Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Славена Даскалова в стоп кадър

Фото: личен архив

Изминалата 2014 година бе успешна за Славена Даскалова. Певица и актриса, тя имаше ангажименти и на двете сцени. Участва в сатиричния телевизионен сериал „Шменти Капели: Легендата“. Нейната песен „Искам да вярвам” получи специалната награда за дебют на конкурса за нова българска поп и рок песен „София пее“. Идеята за композицията тръгва от екранния й образ във филма. Ето какво разказва Славена за това в интервю за Радио България:

Филмът „Шменти капели: Легендата“ действително беше катализатор на песента „Искам да вярвам“, която представихме в края на миналата година. Той е инспириран от моя образ – другарката Светла. Взех вярата й в това, което иска да направи, борбеността й, готовността й да се откаже от всичко материално, за да постигне целите си. Мисля, че ако човек няма вяра и не се вгледа в себе си, не би могъл да се радва на материалните неща, които постига с много труд. За песента работих с Петър Петров – познат като Джаз Орфеус. Освен автор на аранжимента, той е китарист и басист. Страхотният тромпет на Денис Гоев допринесе за джазовото звучене на композицията. Петър Йорданов - Бъни е перкусионистът, който дава ритъма на проекта ни. Римите в него реди рапърът Ем Си Цигулката . Той е актьор и също участва в „Шменти капели: Легендата“. Екипът, който засне клипа е от филма, използвани са и кадри от сериала. Да си актриса и певица никак не е трудно, особено в този проект. Двете изкуства се допълват, едното ти дава сили, за да продължиш с другото. Когато свършат думите – идва музиката.

Славена Даскалова учи три години музика в Академия „Siano” в Генуа, след това завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в София. Връща се, защото й липсва българската душевност. И продължава да се бори да живее и да работи в родината си. Отворена съм за всякакъв тип проекти, готова съм да експериментирам. Колкото повече – толкова повече, но не на всяка цена – с усмивка казва Славена. Последният проект, който представя със свои колеги, я прави щастлива като изпълнител, защото в него пее и поп, и рок и джаз.

Нашият проект „Pop & Rock Meets Jazz“ е отворен – ядрото сме аз и Петър Петров, каним и гост-музиканти. Всеки носи със своята индивидуалност и стил и прави концерта по-интересен.  Изпълняваме известни поп и рок композиции, които сме обърнали „с хастара навън“. Аранжиментите са наши и много различни от оригинала: рок песни сме превърнали в боса нова, джазирали сме диско парчета. Шегуваме се с публиката и предлагаме награда на този, който познае коя е композицията преди припева. Тази симбиоза от стилове и от нашето виждане за песните свирим предимно в клубове. Освен в София, обикаляме и страната. През януари бяхме в Ямбол – прекрасна публика. Впечатлението ми е, че хората в провинцията са зажаднели да се срещат с български изпълнители. Идеята ни е да представяме повече изцяло авторска музика. За 2015 пожелавам да бъде една мирна година, да сме здрави и да имаме възможността да се радваме на нещата около нас.

Специално за Радио България Славена донесе записи от проекта „Pop & Rock Meets Jazz“. Ето как звучи в него песента на „U 2“ - I Still Haven't Found What I'm Looking For.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!