Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Нов живот за О.J. Band – групата на Огнян Драндийски

БНР Новини

Авторската композиция на Огнян Драндийски I Will Always Remember You спечели специалната награда от Радиоконкурса „Златна пролет–2014“. Благодарение на нея, за пореден път българска група свири на Фестивала Eurosonic Noorderslag в Гронинген, Холандия, който се проведе в средата на месец януари тази година. За участието на Eurosonic и за бандата си О.J. Band, музикантът разказва:




Много голям фестивал, добре организиран, провежда се всяка година в около 30 клуба в Гронинген. На всяка сцена свирят по четири банда на вечер, което прави над 300 изпълнители. С групата представихме 40-минутна програма, само с авторска музика. Нямахме шанса да се запознаем и да чуем други състави, графикът ни беше стегнат, а и на концерта свирихме последни.
О.J. Band беше сформирана по приятелска линия преди години. Започнахме я с Росен Чешмеджиев, мой музикален продуцент, с идеята да свирим по клубовете композициите, които създаваме в студио. Бяхме четирима: двама китаристи, басист и барабанист. За съжаление, Росен Чешмеджиев почина. След това работих с други музиканти, но накрая групата се разпадна. Започнах като трубадур – глас и китара. Имам албум, на който съм продуцент. По-голяма част от него е с композиции, записани в студио „Фактор“.
Покрай участието си в радиоконкурса „Златна пролет“, сформирах новата О.J. Band. Определено с група е доста по-различно. Авторските ми песни сега са съживени – свирим ги в пълния им вариант, с всички инструменти. Подготвяме нови, които ще влязат в предстоящ диск – пет са вече готови, една от тях е на български език. Плановете са да го завършим до есента на 2015-а. С музикантите в О.J. Band разширяваме репертоара си, за да излезем пред публика на клубната, а може би и на фестивалната сцена.

Животът на Огнян Драндийски има два периода – американски и български. През 2001-а се завръща от Калифорния и се установява да живее и работи тук. Мнозина го свързват с алтернативната група „Шангри Ла“. Много готина банда.  – разказва Огнян. – Имах късмета да се запозная с музикантите, след като се върнах от Щатите. Трябваше им втори китарист и така станах част от формацията. Бяха приятни години, с хубава музика.


Огнян Драндийски споделя, че се издържа само от музика. Свири своите композиции в различни барове. Повечето песни идват спонтанно и с текст – не е процес писането на авторската ми музика“ – допълва той. „Имам скромно студио, в което ги записвам.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!