Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Дебют на младия пианист Николай Димитров в „Роял Албърт Хол”

БНР Новини
Фото: БГНЕС
Името на Николай Димитров за кратко време обиколи българските медии в последните дни. Талантливият пианист спечели първа награда от Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso”. Предстои му пътуване до Лондон, за да получи отличието си. Концертът, на който освен българинът ще свирят лауреати от Русия, Китай, Германия, Англия, Белгия, Испания и други, е на 13 март в „Роял Албърт Хол”. Николай ще изпълни „Импромптю № 1” от Шопен. Още подробности научаваме от клавирния му педагог Даниела Кюркчиева:

Напоследък в световен мащаб се предпочита участие в онлайн конкурси, защото спестява средства. Изпраща се видеоклип на изпълнението, което се оценява от жури. Конкурсът „Grand Prize Virtuoso” е за струнни, духови инструменти и пиано. Кандидатите са разпределени в пет възрастови категории. Николай бе най-малкият в групата на 13-15-годишните. Голямата награда, която получи означава, че всеки член на журито му е дал максималните 100 точки, затова е поканен за дебют в прочутата „Роял Албърт Хол” в Лондон. След обявяването на лауреатите от състезанието, от Българския културен институт в английската столица се свързаха с нас. Впечатлена съм как за по-малко от 24 часа организираха самостоятелен концерт на Николай, който ще се състои на 12 март, ден преди награждаването. Наред с творби на Бах, Шопен, Шуман и Панчо Владигеров ще изпълни и джаз пиеси. Той има нюх към тази музика, обича импровизацията, отдава му се, затова го насърчавам.

Николай Димитров започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, в момента е в седми клас на Националното училище по изкуствата в град Русе. От самото начало на музикалния му път Даниела Кюркчиева работи с него и споделя:

Той е талантливо, но преди всичко трудолюбиво и интелигентно дете, което не само свири на пиано, но и много чете, математиката му върви, пълен отличник е. Обича да се среща с връстници, да ходи на кино, да играе игри в интернет. Много добре импровизира джаз, участвал е в различни концерти, както и в Националната джаз среща в Русе. Аз много държа на последователността в подготовката и мисля, че постепенното натоварване е най-важното за изграждане на един интелигентен млад музикант. Николай вече има успехи. Много добър камерен изпълнител, със своята партньорка Йоана Делимаркова, също моя прекрасна ученичка, са клавирно дуо. Първият им успех е на Международния конкурс „Шуберт” в Русе. Сред наградите им е и първо място на „Американ протеже 2014” – Международен конкурс за пиано и струнни инструменти в САЩ. Това им даде възможност да свирят в престижната „Карнеги Хол” в Ню Йорк. Искам да благодаря на фондация „Русе – град на свободния дух”, за подкрепата – и морална, и финансова. В нейната програма, която стимулира дейността на талантливи русенци, Николай е избран за едно от „Лицата на града”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!