Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„Стъпки в огъня”, първият български етнографски филм на 3D

БНР Новини
Кадър от филма „Стъпки в огъня”

От 11-и до 16-и май 2015-а г. в София се провежда петото издание на Международния фестивал на етнографския филм. Тази година той е посветен на 70-ата годишнина на ЮНЕСКО и на включването на София в мрежата на световните градове на киното. Фестът има и нови партньори в лицето на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и програма „Култура“ на Столична община, които подкрепят развитието на форума. Един от организаторите на фестивала – Димитър Василев, етнолог към БАН, споделя:

Тази година сме в пролетен формат, по-успешен вариант, за да не се дублира с други фестивали на Балканите. Има няколко нови неща и едно от тях е селекционната комисия, организирана от трима специалисти, които изгледаха над 70 заглавия. За съжаление, много хубави филми останаха извън програмата. Бяха избрани 26 творби, реализирани на територията на Югоизточна Европа, но също така и в други части на континента, в Африка, Америка и Азия. Това са филми, свързани с различни обичаи, обредни практики, изчезващи занаяти. Първият български документален филм на 3D „Стъпки в огъня“ ще ви направи свидетели на един от най-характерните обичаи в България – нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на планината Странджа. Ще научите повече за най-видната нестинарка баба Злата и магията на ходенето в огъня. В един изключително интересен филм ще видим как холандски професор търси и открива отдавна „изчезналия“ кападокийски език. Фестивалът се открива с един от трите български приноси, включени в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството – Чипровските килими.


СнимкаИзследователи и документалисти ще ни покажат културното многообразие, обединено около теми като културно наследство, миграция, околна среда, родствени връзки. Ще разберем как влияе глобализацията върху общества, скътани в сърцето на Борнео или Амазонската джунгла, какво е разбирането за семейство в Непал, където 68 души от етническата група тару делят един покрив…Един от филмите ще ни въведе във всекидневието на мексикански затвор за непълнолетни, друг ще ни разкаже за все още практикуваното женско обрязване в Кения, където потърпевши са момичета на възраст между 6 и 15 години. „Обрязани“ с едно и също острие, някои от тях ще починат от кръвозагуба, други ще се заразят с ХИВ вирус….Филмът „Кои са тези майки“ ще ни разкаже за едно от онези пет хиляди момичета в България – „деца-майки“, които отглеждат свои деца, често без никакъв шанс да направят свободен избор в живота си, и попадат в затворения кръг на неграмотността, безработицата и бедността.

Има и специален фокус върху германските визуални антрополози. Беате Енгелбрехти Ролф Хусман ще предадат натрупания си дългогодишен опит в създаването на етнографски филми. Поканени са гости от Сърбия, Румъния и САЩ. От 2015-а г. фестивалът има конкурсен характер.

Наградата ще бъде присъдена от 5-членно жури. Това е интересна статуетка, дело на талантливия керамик от Троян Мартин Киров. Една трета от филмите на фестивала са български, защото се стремим да показваме всичко в тази област, което се случва в България. Филмите от сферата на визуалната антропология са все още малко. Но се вижда, че младите хора се интересуват и започват да наблягат на този вид кино – каза в заключение Димитър Василев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!