Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Вратите по пътя на светлината

БНР Новини
Фото: личен архив

От дете тя се наслаждава на необятната красота на черноморския град Варна. Казва се Бела Бенова. Името наистина й отива. Самата тя се определя като пътешественик, фотограф и с опити за писател – с две книги зад гърба си… Бихме добавили още, че е доктор по автоматизация, защитила е дисертация във Франция, завършва и специалност „Звукостудийни технологии и продуцентство”. Позната е още и с дръзките си мечти и с пътеписа „По пътя на пулсиращата светлина“ – едно велосипедно пътешествие от Дуранкулак до Резово по българските черноморски фарове. Трябва ли да си морско „чедо“, за да обичаш фаровете?

Със сигурност не е задължително – казва Бела. – В моя случай съм убедена, че това по някакъв начин е допринесло, защото съм израснала, гледайки светлината на фар Галата от последния етаж на балкона във Варна и може би там някъде в ранното ми детство се корени спонтанността на идеята и на любовта към фаровете. „По пътя на пулсиращата светлина“ се роди след няколко години опити да събера всички впечатления от пътешествието с велосипед, което направих с приятели през 2007 г. по всички български фарове. Тази идея се разрасна, след като всяко следващо лято ние обикаляхме фаровете и на съседните на България държави. Надяваме се това пътешествие да се прехвърли и на други континенти.

СнимкаВ ерата на технологиите за някого фаровете може би са отживелица, но не и за нашата събеседничка, защото тя смята, че колкото и да напредва човечеството в навигацията, в съобщенията, няма начин всеки морски човек, какъвто е и тя, да не е изпитвал трудности в бурно море. Тогава цялата техника остава на заден план. Търсиш светлината от спасителния бряг и винаги в тъмата на нощта се надяваш да видиш този лъч. Мнозина от нас вероятно не са обръщали внимание на тези пътеводители и на техния облик, а те всъщност са най-различни. Всеки един от тях, освен че има своята собствена светлинна характеристика, за да се отличава най-вече от тези, които са в близост до него и по този начин да дава възможност на мореплавателите да са винаги сигурни къде се намират. Фаровете се различават като конструкция, като архитектура, та дори и като позиция, в която се намират в конкретен пейзаж.

Преди дни излезе втората книга на нашата събеседничка „Врати”. Ето какво ни разказа тя:

Врати“ е съчетание на текстове, които отлежават от много години. Най-ранните са от 1997 г., най-скорошните от 2012 г., като по някакъв начин всеки един от тях е свързан с Вратата като символ на прехода към свобода, на гранично състояние, на преминаване във времето и пространството. Всеки текст има съответстващ образ – авторска фотография на изрисувана с графити врата. Снимките са правени през април 2014 г. по улиците в пристанищния град Фуншал на остров Мадейра, Португалия. И тук е другата символика, защото този остров е една от вратите за ветроходците… Графитите по вратите са произведения на художници от различни държави, създадени в рамките на международния проект „Изкуство на отворените врати“. В проекта „Врати“ има много мистика, въображение, има пресъздаване на реалности по един магичен начин. Надявам се читателите да се докоснат до всичко това, да го почувстват, да преминат през прага на Вратата, от „другата“ страна и там вече да се срещнем и да има обратна връзка…

Снимка: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!