Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Докога леярната в Лозница ще замърсява?


Докато спасяваме Пирин, мерим миризмите в Русе и финия прах в Шумен, има по-малки населени места, където никой нищо не мери, не организира протести и диша лош въздух, въпреки че природата е прекрасна. Но това, което се случва по малките населени места, е също толкова значимо, както и в големите градове.
За пореден път проверяваме сигнал за замърсяване на въздуха в Лозница с източник цех за леене и топене на алуминий. Леярната се намира на територията на бившето ТПК „Родина”. Към момента дейност няма, твърди обаче собственикът

. Репортерът Ирина Павлова разговаря и с работници от околните цехове, които са на метри от леярната. Повечето се страхуват да говорят, както ще чуете във звуковия файл.
Леярната работи от 2002 г. на базата на удостоверение, че на това място имало подобно производство и дейността само се възстановява. Подобно твърдение се опровергава от подробния устройствен план на общината от 2005 година, но въпреки това дейността е разрешена. По сигнали за замърсяване пещта, която е работила с отработени масла, е сменена с електрическа. През 2010 година, когато в сила влизат по-строги екозакони, цехът е спрян, за да се приведе в съответствие с изискванията. Гл. архитект на общината Емил Проданов издава удостоверение за въвеждане в експлоатация – отново с мотива, че на същото място е имало цех за леене. Това отваря вратите за получаване на всички останали документи. Издаденото от ИАОС комплексно разрешително обаче се обжалва в съда от собствениците на съседните производства и леярната спира работа. Административният съд в София категорично посочва, че комплексното разрешително е издадено от ИАОС, след като е прието само на базата на удостоверение, че такъв цех е съществувал. Според съда, това нарушение е довело до незаконосъбразен по съдържание акт, който следва да бъде отменен. Следващата инстанция – Върховният административен съд, връща делото за ново разглеждане. При новото дело жалбоподателят се споразумява със собственика да бъде монтирано пречиствателно съоръжение и обектът е отворен в края на миналата година. Сигналите за замърсяване започват отново. Какво ни разказа жителят на Лозница Александър Калинов чуйте в прикачения звуков файл. Отговорът на РИОСВ- Русе, - от директора на дирекция „Контрол на околната среда” инж. Христо Милков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентка от „АиБ“ на върха

Общо 14 са номинациите за Наградата на Шумен за образование и наука за 2024 година. Индивидуалното отличие в категория „Студент в областта на природните, математическите и технически науки“ ще получи Цветелина Петрова. Тя е студент 4-и курс в ШУ "Епископ Константин Преславски", а по-рано е завършила средното си образование в ППМГ „Нанчо Попович“..

публикувано на 21.04.25 в 13:27

Рецепта за живот без цигари и алкохол

Как да живеем, без да вредим сами на здравето си, е въпрос, на който не само възрастните търсят отговор, но и децата. И учениците от трети "а" клас в СУ "Христо Ботев" в Разград вече имат идея как да живеем без тютюнев дим и алкохол. Тази рецепта е част от проект, реализиран от възпитаниците на училището в рамките на втория етап на националния..

публикувано на 21.04.25 в 08:47

1300 стъпала мотивация

В продължение на почти 80 дни шуменецът Марио Владимиров изкачва всеки ден 1300 стъпала. Те водят до Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Компания по време на кардио тренировките често му прави Калин Николаев, който го мотивира да започне предизвикателството. „Изкачването на стъпалата е добра тренировка, която помага на цялото..

публикувано на 19.04.25 в 11:33

Как се правят яйца за подарък

Казват им "плескани яйца" по етрополски, но те се рисуват с любов и търпение поне час. После сърце не ти дава да се бориш с тях, те са за съзерцание и подарък на скъп човек. Традицията за изписване на етрополските "плескани яйца" не крият, а показват из цялата страна уредници от Историческия музей в Етрополе. Правят работилници, организират изложби и..

публикувано на 19.04.25 в 10:45

Чети етикета на хляб и козунак

Ние сме това, с което се храним и затова трябва да сме много отговорни към всичко, което слагаме на трапезата си. На тази максима е привърженик и проф. Станка Дамянова, специалист по хранителни технологии и директор на Филиала на русенския университет в Разград. По време на великденските празници по традиция слагаме много тестени изделия на..

публикувано на 19.04.25 в 10:32

Христос от изписания храм

В последната седмица, този, който влезе в храма „Свети Три Светители“ в Шумен остава впечатлен от стенописната украса, от ярките багри на многобройните евангелски сцени и светци. До пълното  изографисване на храма остават само балкона и притвора. По думите на отец Красимир,по стореното до тук за изписването на църквата е положен внушителен труд...

публикувано на 19.04.25 в 08:02

Петица вместо матура

Успех много добър 5 за последните три гимназиални класа да освобождава учениците от матура. Това предлагат от синдикат "Образование".  По този начин ще се повиши мотивацията на децата да учат по-старателно през последните три години и ще ги освободи от стреса, който причиняват матурите.  Това ще им даде и повече време да се подготвят за..

публикувано на 18.04.25 в 09:50