Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалното образование на фокус

Снимка: Община Шумен

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която е на посещение в Шумен, се срещна днес с кмета Любомир Христов. По време на разговорите двамата обсъдиха възможностите за развитие на професионалното образование.

„Търсим различни начини да насочим както училището и младите хора, така и на бизнеса към дуалната форма на обучение. За съжаление обаче, това се осъществява все още доста трудно“, коментира кметът Христов и сподели, че интересът към възможностите, които предлагат някои от най-големите и утвърдени фирми, е все още доста слаб.

Той припомни, че Шуменският университет, както и Военният факултет са едни от емблемите на града. „Много млади хора продължават в тях образованието си, затова за нас е от изключителна важност да се съхранят вече утвърдени специалности и да се увеличи приемът в тях. Като пример кметът посочи педагогическите специалности в университета и специалността ПВО във военния факултет и изрази съжаление, че се предвижда нулев прием през новата академична година в специалностите „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ в ШУ. Той изрази също така и притеснението на шуменци и на преподавателите във военния факултет от евентуално преместване на ПВО специалността в Долна Митрополия.

Заместник-министър Деница Сачева обясни, че военното образование не е в ресора, за който тя отговаря. По отношение обаче на педагогическите специалности във висшите училища припомни, че от няколко години МОН насочва вниманието си към педагогическите направления и акредитиране на нови специалности, съобразени с търсенето на пазара на труда. „Всичко, което е свързано с педагогическите специалности, има бъдеще, защото педагогиката е свързана не само с обучението на децата и учениците, но и с възрастните хора. В модерния свят образованието е през целия живот, за да можеш да отговориш на непрекъснато променящите се изисквания на пазара на труда“, посочи Сачева. Затова, според нея, е важно и педагогическите специалности да са съобразени с тези изисквания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
СУ

Записват първолаците от днес

Записването на приетите в първи клас ученици от Шумен започва от днес в 9:00 часа, напомнят от общината. Родителите трябва да направят това в учебното заведение, в което е прието тяхното дете. Крайният срок за записване е 17:00 ч. на 19 юни, сряда. Справка в сайта на община Шумен показва, че в 7 от 11-те училища в града има класирани първокласници..

публикувано на 17.06.24 в 08:16

Горещо начало на астрономическото лято

В седмицата, в която ще настъпи астрономическото лято, изгледите са за горещо и сухо време. В понеделник ще е предимно слънчево и почти тихо. Минималните температури ще са между 15° и 20°, а максималните – от 29° до 34°. До края седмицата времето ще остане предимно ясно и слънчево, почти тихо. Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите..

публикувано на 16.06.24 в 14:52

Одобриха 19 младежки проекта

Експертен съвет избра младежките проекти, които ще бъдат финансирани със средства на Община Шумен. Както Радио Шумен съобщи, 65 000 лева от общинския бюджет за девета поредна година ще бъдат инвестирани в идеи на млади хора.  Утвърдените инициативи са в областта на доброволческите дейности, творчески работилници, музикално, танцово и изобразително..

публикувано на 16.06.24 в 13:54

Слънчево и топло

Между 13 и 18 градуса са измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен е 13 градуса, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, относителната влажност на въздуха е 92%. В Разград е 15 градуса, в Русе – 16, в Силистра – 18 градуса. Днес ще е слънчево, в следобедните часове с незначителни временни заоблачавания. Ще е и почти..

публикувано на 16.06.24 в 07:46

Читалня за най-малките

Детска читалня правят във Велики Преслав доброволци от града. Тя ще отвори врати в сградата на библиотеката към читалище „Развитие“. Изграждането започна с ремонт и почистване на избраното помещение и продължава със сглобяване и подреждане на детски мебели.  Всичко това се прави от доброволци от местната организация „С мисъл за Преслав”. Те са..

публикувано на 15.06.24 в 15:01

Издават карти с намаление

Започва издаването на карти за градския транспорт, съобщиха от „Шумен – пътнически автотранспорт“. От понеделник, 17 юни, ще започне изготвянето на годишни абонаментни карти на хората, навършили 65-годишна възраст и многодетни майки с деца до 18 години. Документите се издават на Автогара Шумен, на специализираните гишета за..

публикувано на 14.06.24 в 15:26

Вълшебни ритми в Нови пазар

Нови пазар е домакин на Националния конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебните ритми“. 22-рото издание ще продължи от днес до неделя в Народното читалище „Христо Ботев“ в града. Заявки са подали над 150 гайдари.  „Географията на конкурса непрекъснато се увеличава“, каза за Радио Шумен дългогодишният председател на журито проф...

публикувано на 14.06.24 в 13:31