Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище на 100 години

СУ "Хан Исперих" - Нови пазар
Снимка: СУ Хан Исперих Нови пазар

Средно училище "Хан Исперих" в  Нови пазар отбелязва своята 100-годишнина. Едновековният юбилей ще бъде отпразнуван с концерт на сцената на Народното читалище „Христо Ботев“ от 18 часа днес.

За първи път ще бъде изпълнен новият химн на училището, чиито текст и музика написа като подарък Петър Петров – възпитаник на учебното заведение.

Още за историята на училището чуйте от Миглена Стоянова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Внимателно с гъбите

Смърдяща кошничка, керино ухо, висока смръчкула, шишаркови парички –това са имената на гъби, които се срещат в нашите гори. През последните седмици специализираните групи на гъбари и планинари изобилстват от снимки на гъби, които вече са в силата си и се събират масово.  Колкото са снимките, толкова са и въпросите в коментарите тази гъба ядлива ли е...

публикувано на 07.06.24 в 16:30

Грамофонната плоча пак е на мода

Поредното събитие, посветено на популяризирането на грамофонната плоча организира Сдружение "Русенски Меломани" в съботния ден, на 8 юни в Русе. Винилът си остава носителят на музиката за ценители , а този тип звучене ще намира все повече почитатели, твърди Делян Димирев - инициатор за създаване на сдружението и вдъхновител на идеята за..

публикувано на 07.06.24 в 14:49

Българи се побратимиха

Традиция е общините да сключват договори за сътрудничество с близки по големина чужди градове, а понякога това може да бъде и много емоционално, и много полезно. Особено, когато побратимяването е на българи с... българи. Такъв е случаят с русенската община Бяла и село Валя Пержей в Молдова. То е част от район Тараклия, който е населен масово с..

публикувано на 07.06.24 в 12:31

"Танцуващи клавиши" в Нови пазар

80 индивидуални изпълнители и 10 камерни състава от цялата страна ще се представят по време на 23-тото издание на Националния конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши“, който се провежда днес и утре /на 7 и 8 юни/ в Нови пазар. Конкурсната програма започва днес с индивидуални изпълнения, а утре ще бъдат представени изпълненията на камерни..

публикувано на 07.06.24 в 11:08

Повече площи с тютюн

Над два пъти се увеличиха регистрираните тютюнопроизводители през последните години в страната. А тази година има увеличение и на площите с тази култура. Това каза в интервю за Радио Шумен председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. В региона приключи засаждането на тютюна.  Какви са притесненията на стопаните в..

публикувано на 06.06.24 в 08:20

Тайната на вкусните ягоди

Труден беше сезонът за производителите на ягоди и малини заради честите и обилни валежи. Това каза Айхан Хашимов, който отглежда 450 дка в землището на Лозница.  Вчера в неговото стопанство приключи кампанията по прибирането на продукцията. Добивите тази година са по-ниски с около 200 кг/дка, но цените са по-високи в сравнение с миналата година,..

публикувано на 05.06.24 в 14:40

Ученици ще пестят ток

Иновативен екопроект се реализира в Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“ в Търговище. Ученическият съвет спечели със своя разработка награда от 1000 лева, а с тях са закупени и монтирани 5 соларни зарядни станции за мобилни телефони, както и уред за измерване чистотата на въздуха. По три апарата едновременно могат..

публикувано на 05.06.24 в 13:49