Сочи 2014

Започна голямото чистене на Пловдив от графити и драскулки

Мащабна акция по заличаване на графитите от сградите в Пловдив започна от днес общинското предприятие „Чистота”. В инициативата под мотото „Пловдив заедно срещу графитите” са поканени да се включат граждани, училища, фирми и държавни институции. 

Акцията започна от булевард „Източен”, където работници на „Чистота” директно пребоядисваха външната стена на залата за художествена гимнастика, част от комплекса на стадион „Ботев”. Пароструйката, която чисти графитите с фини абразивни пясъчни частици, се използва само върху мраморни повърхности, каквито са например стените на общинските подлези, разказаха бояджиите.

Служители на „Чистота” звънят от звънец на звънец на хората, които живеят в надрасканите сгради по продължението на булевард „Източен” и ги подканват да се включат в акцията. Някои граждани и магазини вече са помогнали, като са предоставили боя и материали, а от общинското предприятие осигуряват работната сила, разказа директорът Иван Стоянов. Част от консумативите се купуват от районните кметства. Има обаче и мнителни пловдивчани, които не допускат бояджиите да работят, защото с това „Чистота” само си правела ненужна реклама, каза директорът на „Чистота” Иван Стоянов.

 Инициативата срещу графитите е обявена до 13 април, но по думите му ще продължи през цялото лято. След района на „Източен” бояджиите ще се преместят по булевардите „Мария Луиза” и „Цар Борис Обединител”, след което и навътре в по-отдалечените райони на града

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!